2024. április 26., péntek
ROLAND GARROS

Novak újra kilép egy időre?

Garbiñe Muguruza valósággal lesöpörte a pályáról Marija Sarapovát (fotó: Beta/AP)

Garbiñe Muguruza valósággal lesöpörte a pályáról Marija Sarapovát (fotó: Beta/AP)

Habár a pályán, amikor gratulált az őt legyőző olasz Marco Cecchinatónak, Novak Đoković higgadt és kimért volt, mindössze percekkel később a kötelező sajtóértekezleten már azt a benyomást keltette, mintha az ég szakadt volna rá. A volt világelső idei 8. vereségét követően szokatlanul idegesen, ridegen és szűkszavúan válaszolgatott, és a szokásos közhelyek mellett csak egy érdemlegeset mondott: azt, hogy latolgatja a füves idény kihagyását, vagyis lehetséges, hogy a párizsi balsiker után újabb kéthavi önkéntes száműzetésbe vonul. Lehetséges, hogy az indulatok lavináját sérülés indította el – a negyeddöntő idején kétszer is hívatta a gyúrót –, hiszen pályafutásának e szakaszában a nagy torna negyeddöntője semmiképpen sem gyönge eredmény. Az egyetlen rontó körülmény, hogy egy tulajdonképpen ismeretlen olasztól kapott ki, s ennek az eredménynek ugyanakkora a fajsúlya, mint a Hjeon Csung, Taro Daniel, Benoît Paire, Martin Kližan és Kyle Edmund elleni idei kudarcoknak. Az esetleges új kihagyás következménye lesz az is, hogy Novak nem véd meg 610 pontot (Eastbourne 250, Wimbledon 360), és a ranglistán lecsúszik a 45. hely tájára.

Most nem panaszkodhat a szerencséjére Györe László, aki Kukuskin feladása révén negyeddöntős lett a prostějovi challengeren, és a naprakész listán újból a 100 legjobb között van. A nyolc között a ranglistán 78. argentin Guido Pella következik, akitől tavaly egyszer kikapott.

A két amerikai, Sloane Stephens és Madison Keys után a Roland Garros női egyesének elődöntőjébe Garbiñe Muguruza és Simona Halep jutott be. A spanyolnak döntő kell, hogy nyolc hónap elteltével ismét világelső legyen, ellenkező esetben a román marad az éllovas.