2024. április 26., péntek

Hosszú, forró nyarak következnek

A Nyugat-Balkán területén a közeljövőben 1,2 Celsius-fokkal, az évszázad végére pedig akár több mint 5 fokkal is növekszik az átlaghőmérséklet – figyelmeztet a nyugat-balkáni klímaváltozásokról szóló tanulmány, melyet tegnap tett közzé a Regionális Együttműködési Tanács (The Regional Cooperation Council – RCC).

A térségbeli klímaváltozásra vonatkozó adatok arra utalnak, hogy a szubtrópusi éghajlat tovább terjed észak felé, ennek következtében a part menti és a déli területek a nyári időszakban rendkívül forrók és szárazak lesznek. A nyarak a XXI. század végére a mostaninál két hónappal is hosszabbak lehetnek!

A régiót érintő klímaváltozások elemzése azt mutatja, a következmények rendkívüli mértékben érintik a mezőgazdaságot és az erdészetet: romlik az élelmiszerek minősége, egyre nagyobb mértékű lesz a talajerózió, tönkremennek az erdők. Csökkenhet az ivóvíz mennyisége is.

A tanulmány számos ajánlást tartalmaz az ebből eredő gondok megoldását illetően és a nyugat-balkáni nemzetgazdaságok terheinek csökkentése érdekében. Felhívja az érintett országok figyelmét arra, hogy uniós tagjelöltekként tiszteletben kell tartaniuk a párizsi klímamegállapodást, s a megadott határidőben csökkenteniük a károsgáz-kibocsátást, ugyanakkor növelniük az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások kiaknázását.

A RCC egy korábbi jelentése szerint a térség lakosságának 73 százaléka tartja a klímaváltozást problémának. A régióbeli vállalatok tulajdonosainak 77 százaléka állította, hogy intézkedett a környezetvédelem érdekében, 21 százaléka viszont beismerte, hogy ez ügyben semmit sem tesz.