2024. április 26., péntek

Merkel: nem kell minden áron közös nyilatkozattal zárni a G7-csúcsot

(MTI) - Nem kell minden áron az egyetértést kifejező közös nyilatkozattal zárni a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) következő csúcstalálkozóját - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Kiemelte, hogy nem szabad "felpuhítani" az eddigi G7-csúcstalálkozókon elért eredményeket, köztük a protekcionizmus elutasítását és az egységes kiállást a méltányos világkereskedelmi rendszer mellett, és nem szabad csak a kompromisszum kedvéért kompromisszumot kötni.
Ezért meglehet, hogy "őszintébb" megoldás, ha közös zárónyilatkozat helyett csak egy összefoglalót adnak ki a házigazda kanadai kormány szerkesztésében.
Angela Merkel egy új parlamenti formátum keretében, a képviselői kérdések és azonnali kancellári válaszok fórumán nyilatkozott. A leginkább a brit alsóház gyakorlatából ismert formátumban most először kérdezhették a Bundestag képviselői a kormányfőt, egy órán keresztül, minden kérdésre és válaszra egy-egy perc volt. Az első témát a kormány jelölhette ki, ez volt a pénteken Kanadában kezdődő G7-csúcs.