2024. április 26., péntek

Felfüggesztették a tiltakozást a málnatermesztők

Branislav Nedimović: Mindenről tárgyalhatunk, csak az árról nem

Kedden éjszaka megszakították a tiltakozó megmozdulást és feloldották Prijepoljénál a múlt szombaton emelt útzárlatot a málnatermesztők, miután megbeszélést tartottak Krsto Janjuševićtyel, a Szerb Haladó Párt parlamenti képviselőjével.

A belgrádi média szerint nem tudni, pontosan miben állapodtak meg, a Tanjug hírügynökség viszont azt emeli ki, hogy a napokban a málnatermesztők találkoznak az agrártárca illetékeseivel.

„Reméljük, hogy az állami tisztségviselőkkel való megbeszélések után elérjük célunkat. Örülünk, hogy a málna piaci ára felfelé kúszik” – mondta Boban Purić, a Limska dolina termelői szervezet elnöke.

A fővárosi lapok megjegyzik: a málnatermesztők hangsúlyozták, hogy csak ideiglenesen hagytak fel a tiltakozással, s ha elégedetlenek lesznek a tárgyalások eredményével, folytatják a megmozdulást.

„Nyíltan és őszintén beszélgettem az emberekkel. Továbbítottam nekik Ana Brnabić kormányfő és
Branislav Nedimović miniszter üzenetét, hogy az egyedüli megoldás a tárgyalás. Az állam nem garantálhatja és nem fogja garantálni a felvásárlási árat, mert azt a piac szabja meg, de hajlandó tárgyalni” – mondta Janjušević a Tanjugnak, miután ismét szabaddá vált a Prijepolje és Bijelo Polje közötti út, és nem kell többé kerülőutat keresniük az Adriára igyekvőknek.
Korábban Aleksandar Vučić államfő a málnaügy kapcsán azt mondta, abból adódott a probléma, hogy kicsi a piac, újabb termelők jelentek meg a boszniai Szerb Köztársaságból és Bosznia-Hercegovinából, miközben Marokkóból friss málnaszállítmányok érkeznek.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter tegnap a Szerbiai RTV műsorában megköszönte a málnatermesztőknek, hogy felhagytak a tiltakozással. Szerinte ez azért van, mert „hallgattak az államfőre és a miniszterelnökre, s belátták, hogy nem az utak eltorlaszolása a megoldás, hanem a tárgyalás. A miniszter bejelentette, hogy már ma délelőtt tárgyal a termelőkkel – de nem az árról, hanem arról, hogy hogyan segíthetne nekik az állam, hogyan lehetne csökkenteni a termelési költségeket, és hogyan kell reagálni az új, nem könnyű piaci feltételekre.

Nedimović elmondta, hogy májusig rekordmennyiségű, mintegy 90 ezer tonna málnát exportáltak, és szerinte érthető, hogy változások következtek be a piacon, azaz csökkent a kereslet.
„Más az óhaj és más a valóság. Meglátjuk, mi lesz az árral, annyi bizonyos, hogy a hűtőházak tulajdonosainak érdeke, hogy megállapodjanak a málnatermesztőkkel, különben mit kezdenének jövőre, ha most tönkremegy a termelés” – mondta Nedimović. A termelők szerint a reális ár 180 dinár lenne, a nekik felkínált árelőleg viszont csupán 50–80 dinár volt.