2024. április 26., péntek

Óvatosan a tűzzel!

Tűzvédelmi szempontból a tél, illetve a fűtési idény számos veszélyforrást rejt. Ezt az időszakot már régen mögöttünk hagytuk, ám az előttünk álló időszakban is számos veszélyforrással kell számolnunk. A tarlóégetés általánosnak mondható vidékünkön, illetve a szárazság és a magas hőmérséklet is tartogathat veszélyeket. Ezen okból kifolyólag kerestük fel a szabadkai Tűzoltóparancsnokságot. Kérdéseinkre Tatjana Vetrótól, a szabadkai rendőrség szóvívőjétől e-mailben kaptunk válaszokat.

A szabadkai tűzoltóság nagy gondot fordít a járművek és a felszerelés karbantartására (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai tűzoltóság nagy gondot fordít a járművek és a felszerelés karbantartására (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai tűzoltóság egységeinek az idén 231 alkalommal kellett beavatkozniuk különböző esetekben. Ebből 165 alkalommal tűzhöz riasztották őket. Az okok leggyakrabban a nyílt lánggal való, nem megfelelő bánásmódból, illetve figyelmetlenségből fakadtak, ugyanakkor többször is a hibás elektromos és elektronikai készülékek vagy az elektromos hálózaton keletkezett rövidzárlatok miatt keletkezett tűz. Ez a szám nem tekinthető magasnak, hiszen a múlt év azonos időszakában 284 tűzesethez riasztották a tűzoltóság egységeit, 119-cel több helyre, mint az idén.

A szóvívő elmondása szerint a szabadkai tűzoltóság egész évben nagy gondot fordít a járművek és a felszerelések karbantartására, ami fontos előfeltétele a sikeres beavatkozásoknak. Az előttünk álló nyár tehát ebből a szempontból nem igényel különleges felkészülést, viszont a tűzoltóság munkatársai folyamatosan ellenőrzik az utcai tűzoltócsapok hálózatának állapotát, illetve a víztározók vízszintjét.

A nyári hónapokban az időjárási körülmények függvényében átlag körülbelül 200 tűzesethez riasztják a tűzoltóegységeket. Nyáron, különösen extrém magas hőmérsékletek alkalmával nyílt területeken gyakrabban keletkeznek tüzek, amik azonban kiterjedhetnek és veszélyeztethetik a polgárokat, a lakóépületeket, az erdőket stb. Éppen ezért a belügyi szervek arra kérik a polgárokat, hogy szabadtéren kerüljék a nyílt láng használatát, illetve hogy az égő cigarettacsikkeket ne dobják el, és az autósokat is arra figyelmeztetik, hogy ne dobják ki a csikket a jármű ablakán. A nyár ugyanakkor a szabadtéri aktivitások időszaka is, arra kérik azokat a polgárokat, akik víkendtelepeken vagy peremvárosi területeken élnek, hogy ha tüzet gyújtanak az udvarukban, figyelmesen járjanak el, és gondoskodjanak a megfelelő tűzvédelemről. A különösen veszélyesnek számító területek között meg kell említeni továbbá az erdőket, különösen a fenyveseket, valamint a mezei munkálatok során a gabonavetéseket, amelyek júniusban, aratás előtt is tűzveszélyesek, mivel