2024. április 26., péntek

Ökológiai merénylet a szabadkai homokpusztán

Öthektárnyi, természetvédelmi területen védett orchideákat kaszáltak le

A Szabadkai Homokvidék Tájvédelmi Körzet területe növényritkaságairól nevezetes. Az említett Tájvédelmi Körzet kezelője a Palics-Ludas Közvállalat. A vállalat természetvédelmi őrei két héttel ezelőtt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, a járőrözés alkalmával ugyanis a természetvédelmi terület egyes zónájában, amely fokozottan védett terület, arra bukkantak, hogy öthektárnyi területet lekaszált a ma már ismert tettes. A lekaszált területen ezen a térségen egyedi, veszélyeztetett orchideafaj is él (orchis belbarustris), amely éppen a virágzás időszakában volt és csak ezt követően alakultak volna ki a magok, amelyek az orchideák szaporodását tették volna lehetővé.

Szekeres Ottó, a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őre kedden újságíróknak megmutatta az ökológiai katasztrófa színhelyét, ahol jól láthatóan, figyelmeztető táblákkal ki van jelölve, hogy az említett területre szigorúan tilos belépni, majd röviden elmondta a történteket.

Az elkövető csak az első osztályú takarmányra tartott igényt (Fotó: Gergely Árpád)

Az elkövető csak az első osztályú takarmányra tartott igényt (Fotó: Gergely Árpád)

– Két héttel ezelőtt, járőrözés alkalmával vettük észre, hogy az említett védett területen az itt élő, a térségben egyedi, veszélyeztetett orchideafaj is le lett kaszálva. Összesen nyolc helyszínen történt a kaszálás, azaz mintegy öt hektár területen, de kizárólag csak az első osztályú takarmánynak használatos füvet kaszálta le az illető, van, ahol meghagyott egy-egy foltot, mert ott nem első osztályú volt a fű minősége. A kaszálás idejére még nem ért be az említett orchidea magja, és emiatt nem tud szaporodni. A teljes kár csak jövőre lesz látható, amikor kibújnak a földből a virágok. Az említett területen még öt veszélyeztetett orchideafaj él, szerencsére ezek már elvirágoztak. A kaszálás elsőfokú védett területen történt, ahol semmilyen gazdasági tevékenység nem végezhető a természetvédelmi törvények értelmében – mondta Szekeres Ottó.

A szabadkai homokvidék különleges értékű táj (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai homokvidék különleges értékű táj (Fotó: Gergely Árpád)

A természetvédelmi őr közölte, hogy az őrszolgálat a helyszínen elfogta a tettest, amikor a kaszálást követő negyedik napon visszatért a helyszínre, hogy összegyűjtse az elsőosztályú szénát. A Palics-Ludas Közvállalat őrei jegyzőkönyvet készítettek, majd hatósági feljelentést tettek az elkövető ellen, ugyanakkor értesítették a Köztársasági Természetvédelmi Felügyelőséget is, amely ellenőrző szervként szintén helyszínelést fog végezni.

Szekeres Ottó (Fotó: Gergely Árpád)

Szekeres Ottó (Fotó: Gergely Árpád)

– A természetvédelmi területekre vonatkozó törvényrendelkezések értelmében, ha bárki bármilyen tevékenységet akar végezni a védett területen, még a tevékenység megkezdése előtt jeleznie kell a védett terület kezelőjének szándékát, jelen esetben ez a Palics-Ludas Közvállalat, és az aktivitásokra vonatkozóan a természetvédelmi hivataltól be kell szerezni az engedélyeket. A védett növények élőhelyét tette tönkre az elkövető, mert a kaszálás miatt csökkent a virágzó orchideatövek száma – magyarázta a szakember.

Beszélgetőtársunktól azt is megtudtuk, hogy a szabadkai homokpuszta védett területei azért tudtak fennmaradni, mert olyan gazdálkodás folyt a területen, aminek köszönhetően megmaradt a biológiai sokféleség. Azokon a területeken, ahol az orchideák élnek, csak az elvirágzás után engedélyezett a kaszálás, sőt, ha földön fészkelő madár költ azon a területen, meg kell várni, hogy repülőképes fiókái legyenek és csak utána lehet kaszálni.