2024. április 26., péntek
ROLAND GARROS

Novak Budapest váratlan bajnokával játszik

Novak Đoković előtt sorban esnek ki a magasan rangsorolt ellenféljelöltek. A volt világelső az idén Párizsban előbb nem került össze David Ferrerrel, azután Grigor Dimitrovval sem, a negyeddöntőben pedig nem a várt belga David Goffin következik, hanem az alig ismert olasz Marco Cecchinato, aki az idén kikapott például Nikola Milojevićtől és Fucsovics Mártontól is, majd szerencsés vesztesként jutott táblára a budapesti ATP-tornán, és nagy meglepetésre elnyerte a serleget. A párizsi negyeddöntőt mégsem várhatta senki, hisz a 26 éves szicíliai korábban egyetlen meccset sem nyert a nagy tornákon, és nagy csoda, hogy kiütötte Pablo Carrenót és Goffint is. Akárhogyan is, Novak ma kimondott esélyesnek számít, az olasz pedig azzal is elégedett lehet, hogy 30 helyet halad a ranglistán, és bejut a legjobb 45 közé.

Serena Williams hátfájdalmakra hivatkozva visszalépett (fotó: Beta/AP)

Serena Williams hátfájdalmakra hivatkozva visszalépett (fotó: Beta/AP)

Tegnap az argentin Diego Schwartzmanon volt a sor, hogy hátrányból nyerjen ötszettes meccset. A dél-afrikai Kevin Anderson az első két játszmában csak három játékot engedélyezett, a harmadik, majd a negyedik játszmában is 5:3-ra vezetett, mégis az argentin jutott be a nyolc legjobb közé.

Az argentin következő ellenfele a spanyol világelső Rafael Nadal, aki tegnap a vártnál valamivel nehezebben, de három játszmában győzte le a német Max Marterert, ami pályafutása 900. győzelme.

Minden jel arra vall, hogy az orosz Darija Kaszatkina megvédte a román Simona Halep világelsőségét. Kaszatkina kiütötte a trónkövetelő Caroline Wozniackit, amit követően Halepnek még egy győzelem kell, hogy első maradjon. A román következő ellenfele a negyeddöntőben a Kerber–C. Garcia meccs győztese lesz, és rá nézve fenyegető még a spanyol Garbiñe Muguruza is, bár nehezen hihető, hogy az sorban nyerni tudna Leszija Curenko, Marija Sarapova s végül Halep ellen is.

A fentiekből adódik, hogy nincs már versenyben Serena Williams. A három meccset nehezen megnyert volt világelső megtalálta ugyanis a módját, hogy betartsa csaknem 14 évvel ezelőtt tett ígéretét. Amikor 2004-ben a mestertornán kikapott Sarapovától, kijelentette, hogy szívből utálja az „orosz csajt”, és soha többe nem engedi magát legyőzni. 19 győzelem után tegnap az orosz lett volna az esélyesebb, de Serena hátizomsérülésre hivatkozva inkább visszalépett, mint hogy esetleg kezet szorítson a három és fél éve doppingvétség miatt eltiltott Sarapovával.

Piros Zsombor két győzelem után a tábláért játszhat a poznańi challengeren. A magyar teniszező ellenfele a selejtező utolsó körében a 30 éves olasz Andrea Arnaboldi lesz.