2024. április 26., péntek

Válság jöhet, de a magyar hadseregnek jut pénz

A jövő évi magyar költségvetés legfontosabb célja az adócsökkentés, a gazdaságélénkítés, a családok megerősítése, a demográfiai program mellett az ország szuverenitásának, biztonságának megőrzése és a határvédelem erősítése. Ezekre jelentős pénzeket költ a kormány – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára. Németh Szilárd a Magyar Időknek azt is elmondta: a költségvetés egyik nyertese a honvédség lesz.

A honvédelmi miniszterré kinevezett Benkő Tibor tábornok egy új típusú magyar haderő megszervezésére kapott megbízást Orbán Viktor kormányfőtől. Évekig tartó nehéz programot kell megvalósítania, „nem négyéves választási ciklusokról beszélnek ezzel kapcsolatban”. Modern, ütőképes honvédséget kell szervezni, amely bárkivel szemben meg tudja védeni az országot – állapította meg Németh Szilárd.

A Magyar Idők budapesti napilapnak adott tegnapi interjújában a haderőfejlesztés kapcsán a kiber- és az aszimmetrikus vagy hibrid hadviselésre való felkészülést emelte ki. Megjegyezte: a hagyományos hadfelszerelés területén tapasztalható elmaradásokról és a fegyvergyártás újraindításáról sem feledkeznek meg.

Mindehhez pénz is van, a 2019-es költségvetés egyik nyertese ugyanis a honvédség és a HM lesz. „A jövő évi büdzsé legfontosabb célja az adócsökkentés, a gazdaságélénkítés, a családok megerősítése, a demográfiai program mellett az ország szuverenitásának, biztonságának megőrzése, a határvédelem erősítése, amire jelentős pénzeket fogunk költeni” – hangsúlyozta.

Utalt arra is, hogy a migrációs nyomás folyamatos, sőt egyre erősödik, és újabb kihívások is vannak. A Soros Györgyhöz köthető nemzetközi hálózat offenzívát indított a nemzetállamok ellen. Soros „és a hozzá köthető NGO-k szerveznék meg Brüsszellel karöltve az unióba történő bevándorlást” – fejtette ki. Szerinte Magyarország megvédéséhez akcióterv kell, amely az alaptörvény hetedik módosításában és a Stop Soros törvénycsomagban ölt testet.

Kitért arra is, hogy Európában a migrációhoz kapcsolható biztonsági kérdések lettek a legfontosabbak. Elmondta: a Magyarország elleni eszeveszett támadások is azt mutatják, hogy a következő 12 hónapban át akarnak vinni uniós szinten minden döntést, amelyek a Soros-terv megvalósításához szükségesek.

Németh szerint az illegális bevándorlók és azok szervezőinek támogatása helyett az EU bürokratáinak inkább azokra a rossz hírekre, aggasztó jelekre kellene felkészülniük, amelyek az eurózónát fenyegető új gazdasági válságról szólnak.