2024. május 4., szombat

Hamarosan érkeznek az IPARD-támogatások

Lassan halad a kérelmek feldolgozása

– Aláírtuk a mezőgazdaság-fejlesztési IPARD-alapokból származó eszközök felhasználásának jóváhagyását jelentő pénzügyi megállapodást, Szerbiának 175 millió euró áll a rendelkezésére, és a gazdáknak hamarosan át is adjuk a támogatásról szóló első szerződéseket – közölte Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. Kiemelte, hogy a köztársasági kormánynak nyolc év után sikerült valóra váltania ígéretét, így a hazai termelők végre hozzájuthatnak az európai uniós közvetlen támogatáshoz. A tárcavezető azt ígérte, hogy a jóváhagyott összeget az utolsó euróig felhasználják, mégpedig teljesen átlátható módon.

„Elég sokan jelentkeztek az IPARD-alapok eszközeinek felhasználására vonatkozó nyilvános felhívásra, sokkal többen, mint más európai országokban, és ennek örülünk – mondta a miniszter a mezőgazdaság-fejlesztési előcsatlakozási program megvalósítását kísérő bizottság ülésén. Hozzátette azonban, hogy most újabb nehézséggel kell szembenéznie az Ágrárkifizetések Ügynökségének, ez pedig a kérelmek lassú feldolgozása: eddig mindössze 20 dokumentációt fésültek át.

Lijam Breslin, az Európai Bizottság képviselője, a mezőgazdasági előcsatlakozási támogatási egység vezetője megismételte, hogy Szerbiának pillanatnyilag 175 millió euró áll a rendelkezésére. Megítélése szerint ez jelentős összeg, ami nagyban fellendítheti a szerbiai mezőgazdaságot.

„Az első lépéseket megtettük, a nyilvános felhívásra sok kérelem érkezett termelőktől, valamint mezőgazdasági és élelmiszeripari jogi személyektől. Az Agrárkifizetések Ügynökségében folyamatban van a beadványok feldolgozása, a pénzügyi megállapodást aláírtuk, hamarosan folyósíthatjuk is az első támogatásokat” – mondta Breslin. Köszönetet mondott Nedimović miniszternek, aki, mint fogalmazott, „mindent megtett azért, hogy Szerbia hozzájusson az IPARD-alap eszközeihez”.

A keddi, harmadik bizottsági ülésen a 2017 végén és 2018 elején közzétett nyilvános felhívások eredményét elemezték.

Az Európai Bizottság még 2015. január 20-án fogadta el a szerbiai mezőgazdaság európai előcsatlakozási alapokból történő támogatásának 2014-től 2020-ig szóló programját. Az ennek megvalósítását figyelemmel kísérő bizottságot is 2015-ben alakították meg.