2024. április 26., péntek
MOTO GP

Lorenzo végre életre kelt

Régóta várt győzelemmel zárult a Moto GP Olasz Nagydíja, ahol Jorge Lorenzo másfél éves szenvedéseinek véget vetve először állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára a Ducatival.

Nem csoda, hogy Jorge Lorenzo ugrált örömében (fotó: Beta/AP)

Nem csoda, hogy Jorge Lorenzo ugrált örömében (fotó: Beta/AP)

A Firenze melletti Mugellóban az időmérőt követően szokatlanul sokesélyes küzdelem volt kilátásban: a nehéz elmúlt futamok után feléledni látszott a Yamaha, Valentino Rossi 2016 óta először szerezte meg az első rajtkockát, és 39 évesen ő lett a legidősebb pole-pozíciós azóta, hogy 2002-től Moto GP-nek hívják a királykategóriát. De mások az edzéseken legjobbnak tűnő suzukis Andrea Iannone, a pálya hosszú célegyenesében erős Ducatik vagy éppen az elmúlt futamokat uraló Marc Márquez győzelmére fogadtak.

Bár Lorenzo ott állt a második rajthelyen a Ducatival, az ő sikerét még mindig nehéz volt elképzelni, mert amióta tavaly csatlakozott a csapathoz a Yamahától, számtalanszor láttunk már tőle látványos visszaeséseket, miután az élen állt az első körökben. Ám most jött el a nap az ötszörös világbajnok számára, amikor véget ért ez a sorozat: a nézők hiába várták a tempóvesztést, ezúttal nem érkezett, és Lorenzo a rajttól a célig az élen állva megszerezte első győzelmét az olasz márkával, ahonnan pedig csúcsfizetése és gyengélkedése miatt hetek óta már a távozását pletykálják. A spanyol versenyző a váratlan feljavulását azzal magyarázta, hogy csapata végre módosította motorja benzintankját, amelynek formája miatt eddig nem tudott kényelmesen vezetni a szezon során.

A Ducati hazai pályán kettős győzelemnek örülhetett, hiszen Andrea Dovizioso másodikként futott be, és Rossinak is jutott az ünneplésből, miután a Suzukikat legyűrve harmadikként zárt. Márquez volt a verseny nagy vesztese, aki az első körökben a második helyen állva elcsúszott motorjával, és noha vissza tudott állni, 16.-két célba érve éppen lemaradt a pontszerzésről.

Egyetlen olasz győzelmet sem hozott az Olasz Nagydíj hétvégéje, miután a Moto 2-ben a portugál Miguel Oliveira, a Moto 3-ban pedig – ahol egy, a versenyzők előtt átszaladó nyúl okozott ijedtséget – a spanyol Jorge Martin nyert.

Az Olasz Nagydíj végeredménye: 1. Jorge Lorenzo (spanyol, Ducati) 41:43,230, 2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +6,3 másodperc hátrány, 3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +6,6 stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 95 pont, 2. Rossi 72, 3. Viñales 67 stb.