2024. április 26., péntek

Kalászosok fajtabemutatója Topolyán

Szolid átlaghozamokra van kilátás a közelgő aratásban

A topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat minden évben május végén szervezi meg a kalászosok fajtabemutatóját, ahol elhangzott, hogy a határ ugyan nagyon tarka képet mutat, de a szakemberek egybehangzó véleménye szerint összességében szolid átlagtermésre lehet számítani búzából és árpából is. Az őszi vetésű kalászosok aratása rövidesen megkezdődhet.

A fajtabemutatón a szakemberek, a mezőgazdasági kutatóintézetek és a növénynemesítéssel foglalkozó cégek képviselői, valamint a környék és a távolabbi vidékek termelői is eljönnek, hogy tapasztalatokat cseréljenek, hogy megtekintsék, a mintaparcellákon azonos feltételek mellett hogyan néznek ki a különféle fajták közvetlenül az aratás kezdete előtt. Radomir Šuša, a Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat képviselője elmondta, hogy sok termelő itt értesül az újdonságokról, itt kap információkat arról, hogyan lehet többet és minőségesebbet termelni. Idén 48 őszi vetésű búzafajtát, 12 ősziárpa-fajtát, valamint tavaszi vetésű kalászosokat, tavaszi és őszi takarmányborsó-, zab-, rozs-, bükköny- és tritikáléfajtákat lehetett megnézni. Šuša szerint a tavalyról „öröklött” nedvességhiány még érezteti a hatását, de egymáshoz közeli régiókban is eltérő mennyiségű csapadék hullott, ennek tükrében a határ is tarka képet mutat. Az utóbbi napok időjárása nagyon kedvező a levéltetvek és a szipolyok szempontjából, amelyek sok helyen nagyon elszaporodtak, de a különféle gombabetegségek is gondokat okozhatnak.

A fajtabemutatón Marko Rovčanin, tartományi mezőgazdasági segédtitkár is szólt az egybegyűltekhez. Ismertette, hogy a tartomány jelenleg is mintegy 30 nyitott pályázattal próbál a termelőknek segíteni. Az igények nagyok, a pénz sosem elég, de emlékeztetett rá, hogy az utóbbi két évben jelentősen megnövelték a keretet. A tartomány kiemelten tekint a fiatal vállalkozókra és a nőkre, illetve az organikus gazdálkodást folytató termelőkre, akik még kedvezőbb feltételekkel igényelhetnek eszközöket.

Nemes Róbert, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet területi képviselője elmondta, hogy intézete több fajtával szerepel a fajtabemutatón. Vannak olyan most kialakítás alatt lévő fajták is, melyeknek még neve sincs, de az eredmények alapján a jövőben elismert fajta lehet belőlük. Azt is elmondta, az éghajlatváltozás egy létező, megfigyelhető folyamat, melyhez alkalmazkodni kell a termelőknek is. Néhány éve lehetett először hibrid búzát látni a fajtabemutatón. Nemes Róbert véleménye szerint azonban a hibridek a közeljövőben nem fogják teljesen kiszorítani a kalászosok esetében a különböző fajtákat a termelésből. Sokkal többet teremnek, nagyon ellenállóak ugyan, de a termés minősége messze elmarad a hagyományos fajtákétól. A piaci igények viszont most éppen a minőségi búza iránti kereslet növekedését generálják. Intézetükben is a minőség az elsődleges cél a nemesítés folyamán.

Barcsik Márta növényvédő-szakember a kalászosokban rendszeresen előforduló kártevők, az osztrák szipolyok jelenlétére hívta fel a figyelmet. Az osztrák szipoly (Anisoplia austriaca) a cserebogarak (Melolonthidae) családjába tartozó kártékony rovar. A bogarak a kalászon rágcsálnak, nagyobb számban nagyszámú terméskiesést is okozhatnak, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelenlétüket. Ha tömegesen elszaporodnak, a kártétel jelentős lehet. 3-4 bogár négyzetméterenként már indokolttá teheti a védekezést, de hatásos lehet ellenük a parcellák széleinek vegyszeres kezelése is.