2024. április 26., péntek

Bleden a kiállítás szeme

Számos kis- és középvállalkozás is bemutatkozott a Szabadkai Vásáron

Szabadkán csütörtökön vette kezdetét az idei, sorrendben 12. regionális és nemzetközi gazdasági kiállítás, a Szabadkai Vásár 2018. A rendezvény keretén belül hét ország több, mint 180 kiállítója mutatkozott be, köztük magáncégek és különböző intézmények. A rendezvény szombaton 14 órakor zárja be kapuit.

EGYMILLIÓ TURISTA ÉVENTE

Az idei kiállítás központi témája a turizmus, míg partnertelepülése a szlovéniai Bled, amely számottevő tapasztalatokkal rendelkezik az idegenforgalom területén, hisz már az Osztrák–Magyar Monarchia idejében is közismert üdülőhely volt, és a második világháború után Tito is itt építtette fel nyári rezidenciáját. A vásár ideje alatt Bled turisztikai kínálatát is megismerhették a látogatók. Lapunk kérésére Tomaž Rogelj, a bledi idegenforgalmi vállalat igazgatója elmondta, hogy már korábban is együttműködtek a szabadkaiakkal:

Tomaž Rogelj (Fotó: Gergely Árpád)

Tomaž Rogelj (Fotó: Gergely Árpád)

– E kiállítás remek alkalmat nyújt a tapasztalatcserére, beszélgethetünk arról, hogy mi mit tudunk felmutatni, a hagyományokat, a zöld környezetet, a kedvességet, ugyanakkor tanulhatunk is a szabadkaiaktól, például vendégszeretetet, autentikusságot. Bled elsőrangú turisztikai célpontnak számít, amelyik turista Szlovéniában jár, nagy valószínűséggel Bledbe is ellátogat. Körülbelül nyolcezer szálláshellyel rendelkezünk a településen, és éves szinten megközelítőleg egymillió turista érkezik hozzánk. Ez folyamatosan növekszik, és időnként mi magunk is feltesszük a kérdést, hogy hol van ennek a határa. Nem attól félünk, hogy nem férnek el az emberek, viszont ennyi ember nagyobb odafigyelést igényel, a nálunk töltött napjaikat tartalmakkal kell megtöltenünk, és a legnagyobb kihívás, hogy minden zökkenőmentesen haladjon. A turisták 96 százaléka külföldről érkezik hozzánk, ennek körülbelül 11 százaléka Nagy-Britanniából jön, de olaszok, németek is előszeretettel látogatnak Bledbe. A közelmúltban készítettünk két reklámfilmet a dél-koreaiaknak, és ennek köszönhetően az utóbbi időben a koreai turisták száma ugrásszerűen emelkedik – hallhattuk Rogeljtől.

MINDEN, AMI PORCELÁN

Magyarország az első szabadkai gazdasági vásár óta rendszeres résztvevője az eseménynek. Számos magyarországi település bemutatkozó standon igyekezett ismertetni idegenforgalmi kínálatát, ugyanakkor különböző cégek is jelen voltak a kiállításon. A Magyar Nemzeti Kereskedőház standjánál több magyarországi cég képviselte magát, többek között a budapesti Witeg-Kőporc Kft., amelynek fő tevékenysége a háztartási kerámia gyártása, és amelynek képviseletében Bellovics Péter nyilatkozott lapunknak:

Bellovics Péter (Fotó: Gergely Árpád)

Bellovics Péter (Fotó: Gergely Árpád)

– Elsősorban porcelán- és üvegtermékeket gyártunk és forgalmazunk, illetve ezen termékekre dekorációkat is készítünk szitanyomással. Porcelánból minden szóba jöhető termékkel foglalkozunk, laboreszközöket, patikai kellékeket, háztartási eszközöket, dísztárgyakat, ajándéktárgyakat egyaránt gyártunk. Számos európai országban vannak partnereink, Szerbiában eddig még nem voltunk jelen semmilyen formában. Nem ismerjük a terepet, de bízom benne, hogy a vásár ideje alatt sikerül egy-két partnert találnunk. Magyarországon alapvetően nagykereskedelmi cégeken keresztül tudjuk értékesíteni a termékeinket, míg a gyógyszeripari termékeinket direkt a patikáknak ajánljuk fel leggyakrabban – fogalmazott Bellovics a kiállítás első napján.

KÖZÖSEN KÖNNYEBB

A kiállítás, mint ahogy a fentiekből kitűnik, nemzetközi jellegű, ugyanakkor teret ad a hazai kis- és középvállalkozásoknak is, hogy bemutatkozzanak. A Szabadkai Önálló Vállalkozók Egyesületének körülbelül 400 tagja van, és közülük többen rendszeresen részt vesznek különböző gazdasági rendezvényeken. Lapunk kérdésére Jelena Arambašić Parežanin, az egyesület titkára elmondta, hogy a kiállításon gyártó, szolgáltató és kereskedelmi tevékenységet végző cégek egyaránt jelen vannak:

Jelena Arambašić Parežanin (Fotó: Gergely Árpád)

Jelena Arambašić Parežanin (Fotó: Gergely Árpád)

– Célunk, hogy a hozzánk tartozó cégeket minél jobban reprezentáljuk, és lehetőséget adjunk nekik arra, hogy új vásárlókhoz, üzleti partnerekhez jussanak, és ezáltal alapot adjunk a vállalkozásuk esetleges jövőbeli terjeszkedéséhez. Azért jelenünk meg közösen a vásáron, mert így lényegesen könnyebb a szervezés – nyilatkozta Arambašić Parežanin, aki azt is elmondta, hogy az Újvidéki Vásáron is rendszeresen jelen vannak.

HÁZIAS TÉSZTAFÉLÉK

A Szabadkai Vásár 2018 standjain helybeli kis magánvállalkozások is bemutatkozhattak. Egyik ilyen a Gracija cég, amely házias jellegű tésztafélék gyártásával foglalkozik. A családi vállalkozás képviseletében Jakovčević Lászlóval beszélgettünk a kiállítás apropóján.

Jakovčević László (Fotó: Gergely Árpád)

Jakovčević László (Fotó: Gergely Árpád)

– Tésztakészítéssel körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdtünk el foglalkozni, és reméljük, hogy a mostani kiállításon a szélesebb közönség is megismeri a termékeinket. A visszajelzések alapján a vevők meg vannak elégedve a termékeinkkel. A cégünket fokozatosan fejlesztjük. A közeljövőben szeretnénk bővíteni a kapacitásainkat, de ez nagyban függ a vásárlói igényektől is – mondta Jakovčević.

A kiállítás ideje alatt több kísérőprogramra is sor került, szakmai jellegű kerekasztal-beszélgetések, tanácskozások folytak, ugyanakkor, mint ahogy beszélgetőpartnereink kifejtették, az ilyen rendezvények legfontosabb hozománya, hogy személyesen találkozhatnak a potenciális üzleti partnerekkel.