2024. április 26., péntek

Megnyíltak a régió gazdasági kapui

Három napig a gazdaságé és a turizmusé a főszerep a Sportcsarnokban

A szabadkai Sportcsarnokban csütörtökön nyílt meg a 12. Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár. A Szabadkai Vásár 2018 névre keresztelt rendezvényen hét ország (Szerbia, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Olaszország) több, mint 180 kiállítója mutatkozik be. A rendezvény partnervárosa a szlovéniai Bled, amely nagy tapasztalatokkal rendelkezik a turizmus területén, amely gazdasági ág a Szabadkai Vásár idei központi témája, hisz az idegenforgalom vidékünkön is egyre nagyobb szerephez jut a gazdaságon belül.

A 2007 óta futó rendezvényen az eddigiek során tizenöt ország vállalkozói mutatkoztak be, köztük Magyarország, Horvátország és természetesen Szerbia, ezen három ország képviselői minden kiállításon jelen voltak. A kiállítók száma, illetve a vásár megrendezésének időpontja folyamatosan változott, de a rendezvény nemzetközi jellege mindvégig megmaradt.

A megnyitó elején Slobodan Vojinović, a kiállítás társszervezője, a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara megbízott igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Egy év után újra itt vagyunk a kiállításon, hogy megnyissuk a régió gazdasági kapuit, és hogy megmutassuk Európának és az egész világnak, hogy mit sikerült elérnünk az elmúlt egy év során. A fejlődést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a külfölddel folytatott áruforgalmunk átlépte a bűvös kétmilliárd dolláros határt éves szinten. A kamara területén a világ 106 országával tartunk fenn gazdasági kapcsolatot. Sikerült az Európai Unió minden országával gazdasági kapcsolatot kialakítani, és külkereskedelmi többletet felmutatni velük, ugyanakkor Oroszországgal is pozitív a mérlegünk. És hogy ez a fejlődés a továbbiakban is kitart, arra garancia az a több mint hatvan vállalat, amely a kamara standjain állít ki – fogalmazott Vojinović.

Ezt követően Szabadka polgármestere, Bogdan Laban szólalt fel, aki kiemelte, hivatalba lépésekor azt ígérte, hogy kabinetje a polgárok érdekeit fogja szolgálni, és céljuk az lesz, hogy újabb és újabb befektetőket vonzzanak a városba, illetve hogy prioritást élvez a meglévő munkahelyek megtartása és újak megnyitása.

– Szabadka 2016 óta 7–10 százalékos külkereskedelmi többlettel rendelkezik, ami először történik meg a múlt század nyolcvanas évei óta. Szerbia, Vajdaság Autonóm Tartomány és Szabadka Város mindent megtesz azért, hogy Palics újra vonzó turisztikai célállomássá váljon, jelenleg is folyamatban vannak nagyobb beruházások, amelyek javítják a meglévő létesítmények vonzerejét és funkcionalitását – fogalmazott a polgármester, aki arról is szót ejtett, hogy Palics felvirágoztatásában nagy szerep jut a magánszférának is, és a potenciális befektetőkkel való tárgyalások jelen pillanatban is folyamatban vannak. – A kiállítás jelentősége abban mutatkozik meg, hogy bemutatja régiónk stratégiai céljait, amelyek összhangban vannak az ország gazdasági politikájával – tette hozzá Bogdan Laban.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A beszédeket követően a jelenlévők megtekinthették a város promóciós videóját, amelynek címzettjei a potenciális befektetők, és amelynek fókuszában a kisbajmoki ipari park, az úgynevezett első kaszárnya, illetve a Palicsi-tó partja állt.

A megnyitón számos magas rangú vendég képviseltette magát, többek között Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Miodrag Kankaraš, Montenegró szerbiai főkonzulja és Carmine Tarallo, Olaszország szabadkai tiszteletbeli alkonzulja.

A kiállításon többek között bemutatkoztak a környező községek, amelyek elsősorban idegenforgalmi és gasztronómiai kínálatukat mutatták be, ugyanakkor számos helybeli cég és vállalkozás képviselte magát, valamint a középiskolák képviselői is jelen voltak. A látogatók megismerkedhettek a magyarországi Makó, Szeged, Kiskunhalas, Érd, illetve a boszniai Trebinje és a horvátországi Eszék idegenforgalmi kínálatával is.

A kiállítás ma 10 és 18 óra között, illetve szombaton 14 óráig várja a látogatókat.

A Szabadkai Vásár 2018 fő szervezője a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat.