2024. április 26., péntek

Erőszakhullám Koszovóban

A szerb államvezetés a nemzetközi közösség beavatkozását követeli

Végső ideje, hogy a nemzetközi közösség eleget tegyen kötelezettségének, és megvédje az ártatlanokat az erőszakhullámtól – így reagált Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője az elmúlt napokban Koszovóban, szerb nemzetiségű polgárok ellen elkövetett erőszakos támadások kapcsán. Mint mai sajtótájékoztatóján hozzátette, ilyen körülmények között kérdéses, hogy van-e jövője a szerb nemzetnek Koszovóban.

Marko Đurić (Fotó: Beta)

Marko Đurić (Fotó: Beta)

– Szerbia szeretné tudni, hogy minek kell még megtörténnie ahhoz, hogy a nemzetközi közösség nagyjából ezer tagot számláló koszovói küldöttsége reagáljon. A nemzetközi közösség koszovói erőinek éppen az lenne a feladatuk, hogy megakadályozzák az ezekhez hasonló incidenseket. Nemcsak az EULEX-től, a KFOR-tól és az UNMIK-tól követeljük, hogy tegyék a dolgukat és felelősen lépjenek fel, hanem Európa és a világ nagyhatalmaitól is. Ilyen körülmények között a hallgatás nem más mint társtettesség. Azt is szeretném leszögezni, hogy téved mindenki, aki azt hiszi, hogy Szerbiával az erőszak nyelvén kellene párbeszédet folytatni. Az is téved, aki azt hiszi, hogy Szerbia megengedi a történteknek a szőnyeg alá söprését – fogalmazott Đurić.

Semmi kétség nem fér hozzá, hogy a szerbek elleni erőszakhullám a pristinai szeparatisták tevékenységének a következménye – fejtette ki korábban a kormány Koszovó-ügyi megbízottja. A Staro Grackóban élő szerbek már egyébként is a szerb nép koszovói kálváriájának a szimbólumává váltak, most pedig ismét a hisztérikus gyűlöletnek és a sovinizmusnak estek áldozatul – emelte ki Đurić. Mint hozzátette, a szerb gyerekeket és szüleiket már a koszovói rendőrség is bántalmazza. A koszovói függetlenség támogatói „szörnyet” alkottak – szögezte le Đurić, aki a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd jövőjével kapcsolatban megjegyezte, hogy Szerbia készen áll folytatni a dialógust, ugyanakkor a másik fél eddig nem kezdeményezte ezt. Ha ez megtörténik, Belgrád szívesen visszatér a tárgyalóasztal mellé, de csak azokkal hajlandó egyeztetni, akik komolyan állnak hozzá a párbeszédhez, és készek tartani magukat a megállapodásokhoz – nyomatékosította Đurić.

Az elmúlt napokban Koszovóban több támadás is érte a helyi szerb lakosságot. Szerdán kora este Staro Grackóban két helyi szerb nő a gyermekével sétált az utcán, amikor albán fiatalemberek csoportja sértegetni kezdte őket. A férfiak körbevették a két nőt. Erre lett figyelmes Milivoje Matović, az egyikük apósa, valamint a férfi fivére, így mindketten odasietettek a csoporthoz. Milivoje Matović elmondása szerint egyik albán fiatalember a helyi rendőrparancsnok fia. Az elmondások szerint ez a fiatalember ütötte meg Milivoje Matović fivérét, mire az visszaütött, Milivoje Matović pedig fivére védelmére kelt. Az incidenst állítólag egy albán nemzetiségű, szolgálatban lévő rendőr is figyelemmel kísérte, az elmondások szerint ő volt az, aki borsspray-t fújt a dulakodók közé. A borsspray-ből az egyéves babának és az ötéves gyermeknek is jutott. Az egyéves könnyebb égési sérüléseket szenvedett. Az édesanyát, a babát és egy tizennégy éves fiúgyermeket kellett kórházba szállítani az incidenst követően. A rendőrség Milivoje Matovićot, fivérét és az albán fiatalembert is előállította.

Ezt megelőzően hétfőn Petrič faluban kővel dobáltak meg szerb visszatérőket, akik a helyi templomban szerettek volna megemlékezni vallási ünnepükről. A templomhoz vezető utat gépkocsikkal albánok csoportja zárta el. A helyszínre még az incidenst megelőzően kivonult a koszovói rendőrség és a ROSU különleges alakulat mintegy száz tagja. A támadásban három szerb nemzetiségű polgár megsérült, egyikük súlyosabban. Keddre virradó éjszaka és kedden délután Suvi Dol faluban, Kosovska Mitrovica közelében, kővel dobálták meg az egészségház mentőautóját. Szemtanúk szerint az elkövetők albán nemzetiségű fiatalok voltak.