2024. május 5., vasárnap

Odbrana od leda i na prostorima oko granica

Od ove godine su i u Mađarskoj rešili zaštitu od grada pa samim tim su i neka naselja pored granice i na našim prostorima zaštićena. Do sada nije postojala zaštita na prigraničnim prostorima jer nije bilo dozvoljeno ispaljivanje protivgradnih raketa. Razgovarali smo sa Šimonom Ostrogonac, savetnikom zaduženim za poljoprivredna pitanja, o protivgradnoj zaštiti, o aktuelnoj situaciji i o obezbeđivanju sredstava u tu svrhu.

-U Mađarskoj su rešili zaštitu od leda pomoću prizemnih generatora. Srebrne jone puštaju u vazduh, pomoću kojih usporavaju jačinu vetra, tako da se ne stvara led od kišnih kapi. Automatski i naselja koja se nalaze u blizini Mađarske granice uživaju zaštitu od leda. U Subotici postoji dvdeset dve stanice za protivgradne zaštite od kojih je dvanaest u funkciji. Postoje rakete kratkodometne od 3000 metara i srednjedometne od 6000 metara. Ozbiljan problem predstavlja manjak ljudi na stanicama za ispaljivanje raketa, jer je plata radnika svega 16000 dinara. Nije to težak posao ali je problem mali dohodak i udaljenost protivgradnih stanica od naselja.  Radnici se dnevno moraju prijavljivati Hidrometeorološkom zavodu u Bajši. Ako je uzbuna drugog ili trećeg stepena onda se i češće moraju javljati, ako je prvog stepena, moraju da borave na stanici za ispaljivanje raketa - objasnio nam je Ostrogonac. Iz budžeta grada je izdvojeno 2 miliona dinara, dok je pokrajina izdvojila 1,2 miliona dinara kako bi sistem funkcionisao.

-Od odobrenih sredstava se može kupiti 50 srednjedometnih i 20 kratkodometnih raketa. Prošle godine je bilo potrebe za ispaljivanjem 10 raketa. Protivgradne stanice spadaju u nadležnost Hidrometeorološkog zavoda Pokrajine, a za naš grad je zadužen  centar iz Bajše. Prema propisima na stranicama za ispaljivanje ne može da se skladišti više od 6 raketa. Ovakvi centri su u Kiraljhalomu, Ludašu, Paliću, Radanovcima, uTavankutu 2 stanice, Bajmoku  2 stanice, Bekovu, Čantaviru, Kalebiji, u Starom Žedniku- koji ne funkcioniše, kao ni u Maloj Bosni ni Bekovi. Na stanicama za ispaljivanje raketa po propisima treba da stoje metalna vrata, koja su često ukradena, kao i gromobrani. To svaki put grad mora da obezbedi i dotira sredstva.

Ko bi želeo da radi ovaj posao može da se javi u sekretarijatu za poljoprivredu, u kancelariji br.200 u staroj gradskoj kući.