2024. április 26., péntek

Olcsóbb is, gyorsabb is a mediáció a pereskedésnél

Az óbecsei Alapfokú Bíróságon tavaly tíz százalék alá csökkent az ügyhátralékok száma

Szerbia leghatékonyabban működő bírósága volt 2015-ben az óbecsei Alapfokú Bíróság, mivel rekordszámú régi tárgy végére sikerült pontot tenni Óbecsén.

Ez a tendencia tavaly is folytatódott, és a 2014. évi 43 százalékkal szemben tavaly az összes folyamatban lévő ügynek csupán a 9 százalékát teszik ki az ügyhátralékok – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Goran Čimburović, az óbecsei Alapfokú Bíróság elnöke.
A múlt évben nemcsak az ügyhátralékot sikerült jelentős mértében ledolgoznia a bíróságnak, de előrelépés tapasztalható a mediáció tekintetében is. A mediációról tavaly év elején született törvény, azóta egyre több ügyfél él ezzel az alternatív vitarendezési lehetőséggel, hiszen olcsóbb is, gyorsabb is, ha nem pereskedéssel, hanem közvetítő révén próbálnak megállapodni egymással a felek. Ez a lehetőség magánvádas eljárásban alkalmazható, de a közvállalatok iránti tartozásokat is lehetne ilyen módon rendezni. Goran Čimburović elnök bejelentette: a napokban személyesen is tájékoztatja az óbecsei közvállalatok igazgatóit a lakossági tartozások megállapodás útján történő rendezésének a lehetőségéről. A mediációról a bíróság infópultján kaphatnak felvilágosítást az ügyfelek.
Egy évvel ezelőtt, tavaly június 1-jén lépett hatályba a családon belüli erőszak megelőzésére hozott törvény, amelynek egyik jelentős újdonsága az, hogy a fizikai és pszichikai bántalmazás mellett családon belüli erőszaknak minősíti a gazdasági erőszakot is. Az óbecsei tapasztalatok azt mutatják: a törvény kiváló eredményeket hozott a megelőzés terén, kevesebb az áldozat és kevesebb a feljelentés, mint korábban.
Négy évvel ezelőtt lépett életbe a bíróságok és ügyészségek székhelyéről szóló új törvény Szerbiában, ennek köszönhetően kezdte meg akkor működését Óbecsén az Alapfokú Bíróság és Ügyészség, amelynek egy törökbecsei bírósági egysége is van. A két település összesen hetvenezer lakosára hét bíró jut.