2024. április 26., péntek

Szeghegyen megnyílt a Montenegrói Nemzeti Tanács irodája

A hétvégén a Kishegyes községhez tartozó Szeghegyen új irodát nyitott a Montenegrói Nemzeti Tanács. Az ünnepélyes megnyitón jelent volt a tanács elnöke, Milovan Bečić, Kishegyes község polgármestere, Marko Lazić, a Szerbiában működő montenegrói szervezetek képviselői, valamint számos más vendég.

Nikola Muhadinović, az MNT szeghegyi tagja arról számolt be lapunknak, hogy az irodát azoknak az embereknek a szolgálatára nyitották meg, akik a Szerbiában élő montenegrói közösség érdekében akarnak tevékenykedni.

– Szeghegyen már létezik több montenegrói egyesület. Az ő segítségükre leszünk, hogy az irodán keresztül projektumokat valósítsanak meg, vagy támogatásokat kapjanak – mondta Muhadinović, majd arról is beszámolt, hogy az iroda megnyitásának anyagi hátterét a Montenegrói Nemzeti Tanács biztosította. A tanács központja Óverbászon van, de tervezik, hogy minden olyan településen irodát nyitnak, ahol montenegrói közösség él és igény mutatkozik rá.

– Az első irodát azért épp Szeghegyen nyitottuk meg, mert ez az egyetlen olyan település Szerbiában, ahol többségi nemzet a montenegrói. Emellett Szeghegy tett a legtöbbet azért, hogy az itt élő montenegróiaknak híre menjen, s ezért megérdemelte, hogy itt nyíljon az első iroda – fogalmazott a tanácstag.

Muhadinović elmondta, hogy a Montenegrói Nemzeti Tanács négy éve létezik. Kezdetben még rendesen funkcionált, de az utóbbi időszakban nehézségek adódtak, mivel az emberek nagyon megosztottak. Üléseket sem igazán tartanak, és emiatt ellehetetlenült a működés. Szeptemberben választások lesznek a nemzeti tanácsokban, így a montenegróiban is. A Szeghegyen nyitott iroda az erre való felkészülésben és a választások lebonyolításában is nagy segítség lesz.