2024. április 26., péntek
ROLAND GARROS

Novak és Lajović győzelmei

A férfiak mezőnyében tegnapra még versenyben maradt két szerbiai teniszező a feladat magaslatán állt, és érvényesítette a papírformát. Előbb Dušan Lajović jutott tovább, majd Novak Đoković is kiharcolta a 2. forduló jogát.

Novak Đoković hozta a kötelezőt (forrás: Beta/AP)

Novak Đoković hozta a kötelezőt (forrás: Beta/AP)

Đoković nem remekelt, de összességében véve, és a mindhárom játszmában látott rövidzárlat ellenére, magabiztosan jutott tovább. A brazil Rogerio Silva Dutra az első két játszmában 2:0-ra vezetett, a harmadikban 2:4-ről feljött 4:4-re, de ez volt tőle minden. Đoković a 2. fordulóban a két spanyol egyikével, a veterán David Ferrerrel vagy pedig a ranglistán 155. Jaume Munarral találkozik, és minden esetben kimondott esélyes lesz. Đoković a tavalyi negyeddöntőt védi Párizsban, ezért, a levont 360 pont miatt, a naprakész ranglista 29. helyén kezdte a játékhetet.

Dušan Lajović nagyon jó teljesítménnyel jutott túl az 1. fordulón. Az ópázovai mindössze hét játékot engedélyezett a cseh Jiří Veselýnek, és a következő körben a torna egyik fő esélyesével, a fiatal német Alexander Zverevvel találkozik, aki Párizs után második is lehetne a ranglistán, ha elnyerné a serleget, a címvédő Rafael Nadal pedig nem jutna a döntőbe. Ez esetben Roger Federer venné vissza az elsőséget.

Azt követően, hogy nagy csatában bukott el a Roland Garros nyitónapján, Györe Lászlóra néhány szabadnap vár, a következő héten az erős összetételű prostějovi (Csehország) challengerre nevezett Fucsovics Mártonnal – ha játszik, a magyar az első kiemelt lesz – és Lajovićtyal együtt, amivel meg is kezdi előkészületeit a wimbledoni tornára, ahol, a jelen állás szerint, főtáblás lesz.

A meglepetések párizsi sora a női mezőnyben kezdődött meg. Az első nap esti műsorában kiesett a címvédő lett Jelena Osztapenko, az amerikai Venus Williams, a brit Konta Johanna, és ami nem váratlan, az egykori bajnok olasz Francesca Schiavone is. A férfiaknál egyelőre csak egy nagynevű játékos búcsúzott, a formán kívüli egykori bajnok svájci Stan Wawrinka kapott ki a spanyol veterán Guillermo García Lópeztől.

Magyar szemszögből nézve kellemetlen a hír, hogy Babos Tímea is az 1. fordulóban búcsúzott. A magyar lány a spanyol Lara Arruabarrena elleni első játszmában az 5:2-es, a másodikban pedig a 2:0-s vezetést adta le. Ma rajtol Párizsban a genfi bajnok Fucsovics Márton és a szerbiai Aleksandra Krunić. Marci a kanadai Vasek Pospisillel, Krunić pedig a kínai Suhaj Penggel találkozik.

A héten Vicenzában tartanak challengert, ahol Miomir Kecmanović és Danilo Petrović szerepelnek. A női ITF-tornákon a portugáliai Óbidosban Dejana Radanović játéka esedékes.