2024. április 26., péntek

„Nincs lehetetlen, csak tehetetlen…”

Cs. Tóth Gabriella, a Petőfi Program nyugat-bácskai ösztöndíjasa és mentora, Pelt Ilona összegezte az elmúlt programidőszakot

A Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága Petőfi Sándor ösztöndíj-programjának keretében Cs. Tóth Gabriella néprajzkutató kilenc hónapot töltött Nyugat-Bácskában, segítve az itteni magyar közösségek identitásmegőrző és hagyományokat éltető munkáját. A zombori Szórványközpont és a Dunatáj Egyesülés régiófejlesztési civil ernyőszervezet kereteiben végzett munkáját Pelt Ilona, a szóban forgó szervezetek egyik vezetője, helyi, közösségi kulcsember mentorálta. Hozzá intéztük az első kérdést:

Miként jellemezné a program helyi fogadtatását, a legutóbbi ösztöndíjassal, Gabriellával való együttműködést?

Minden alkalommal, amikor Petőfi-programos érkezik hozzánk, kíváncsian várjuk, milyen lesz majd az együttműködés és érdeklődéssel szemléljük, az adott fiatal hogyan illeszkedik be a közegbe. A nyugat-bácskai magyar hagyományőrző közösségeknek kialakult szokásvilága van, az adott közösségek ragaszkodnak a saját tradícióikhoz, mentalitásbeli sajátosságaikhoz. Itt nem mindegyik Petőfi-programos találja fel magát. Az elmúlt kilenc hónap arról árulkodott, a tapasztalatok és a visszajelzések is arról tesznek tanulságot, hogy Gabriella (talán amiatt is, hogy szakterülete a néprajz ) nagyon gyorsan feltalálta itt magát. Befogadta a közösség és úgy érzem, hogy ő is magáévá tette a közegi sajátosságokat. Ebből adódóan nagyon jó együttműködés alakult ki. Nyugat- Bácskában olyan programok indultak el, amelyek eddig nem voltak. Biztos vagyok benne, hogy Gabi vissza vissza fog térni hozzánk, hiszen szakmailag is kötődik a tájhoz. Ez megalapozza a további jó együttműködést – nyilatkozta Pelt Ilona.

Cs. Tóth Gabriella néprajzkutató azt mondja, jól érezte magát és megszerette a sokszínű Nyugat-Bácskát, s mint mondja, viszi a jó hírét ennek a vidéknek, hogy minél többen látogassanak el hozzánk és ismerjenek meg bennünket.

Ilona mentor és Cs. Tóth Gabriella ösztöndíjas (L. Móger Tímea felvétele)

Ilona mentor és Cs. Tóth Gabriella ösztöndíjas (L. Móger Tímea felvétele)

Milyen tevékenységeket végeztél a Szórványközpont és a Dunatáj Egyesülés kereteiben?

– 2017 októberében érkeztem Nyugat-Bácskába, így a munkát is ekkor tudtam elkezdeni. A kezdeti pár hét elsősorban az ismerkedésről szólt, bár voltak konkrét elképzeléseim is, de igyekeztem felmérni az itteniek igényeit, és ahhoz igazítani a projektemet. Négy nagy csoportba tudnám osztani a kilenc hónap alatt végzett tevékenységeket, amelyeket itt, a Szórványközpont és a Dunatáj Egyesülés keretein belül végeztem. Elsőként említeném a gyermekfoglalkozásokat. A program nagyobb részében kéthetente jártam három település iskolájába, ahol az alsó tagozatos diákokkal foglalkoztam, igyekezetem a hagyományápolás irányába terelni a  figyelmüket, de az anyaország mélyebb megismertetése is a céljaim között szerepelt. Ittlétem másik fontos elfoglaltsága a gombosi Tájház rendezgetésére irányult. Szívemen viselem a vajdasági magyarok tárgyi hagyatékának a sorsát, viszont ezek mentésében szinte teljesen tehetetlen vagyok. Gomboson azonban szükség volt a munkámra, és boldogsággal tölt el, hogy szaktudásommal segítségükre lehettem.

Alkalmanként besegítettem kulturális rendezvények szervezésébe és lebonyolításába, ez elsősorban gyermektáncházak megrendezését jelentette. Továbbá szükség esetén kivettem a részem a Dunatáj Egyesülés irodai munkájából, ez többnyire a pályázatírási feladatkör volt – mondta Gabriella.

Miként történt az együttműködés a mentoroddal, Pelt Ilonával, és a befogadó szervezetek munkatársaival?

– Októberben kijelöltünk egy olyan irányt, amely mindkettőnknek megfelelt, és így gyorsan elindult a munka. Idő közben hol személyesen, hol telefonon egyeztettünk a felmerült új feladatokkal kapcsolatban.

Hogyan jellemeznéd eddigi tapasztalataid alapján a nyugat-bácskai magyar közösségek életét, az oktatási és művelődési intézmények működését?

– Nyugat-Bácskát rendkívül sokszínűnek látom, és ez alatt nemcsak a vegyes nemzetiségi összetételt értem, hanem azt, hogy a magyar közösségek szintén nagyon változatosak, falunként különböző mentalitásúak, és ez számomra nagyon széppé teszi ezt a vidéket. Az iskolákat, iskolaigazgatókat és a magyar tanítókat, tanárokat megismerve, bátorkodom kijelenteni, hogy az iskolák erősek. Ez az erő a pedagógusokból ered, akik mindent megtesznek a magyar nyelvű tanítás további működtetéséért, amely igazán nagy kihívásnak tűnik a fogyatkozó osztálylétszámok miatt. A művelődési intézmények tekintetében ugyanezt tudom elmondani. Amit itt megtanultam: „nincs lehetetlen csak tehetetlen”.

Cs. Tóth Gabriella és a gombosi gyerekek (L. Móger Tímea felvétele)

Cs. Tóth Gabriella és a gombosi gyerekek (L. Móger Tímea felvétele)

Gödöllői vagy, Szegeden tanultál. Mi ösztönzött a Petőfi Programba való jelentkezésre?

– Ez összetett dolog. Gödöllőn nőttem fel, majd Szegeden folytattam egyetemi tanulmányaimat és összesen kilenc évet éltem a városban. Szegedről csak egy „köpésre” van Vajdaság, így elég hamar, barátaimnak köszönhetően megismertem néhány Tisza menti települést és a korosztályom jó néhány tagját. Idővel volt szerencsém ellátogatni Vajdaság más vidékére is, ott baráti kapcsolatokat kialakítani.

Természetemnél fogva mindig is érdekelt a történelem és a néprajz, amely egyértelműen hozzásegített ahhoz, hogy még nagyobb nyitottsággal és megértési vággyal fogadjam az előbb említett impulzusokat.

A Petőfi Program megjelenésekor, 2015-ben fogalmazódott meg bennem a gondolat először, hogy ezt szívesen csinálnám, hiszen a program célkitűzésével alapvetően egyetértek, és ekkor már volt személyes tapasztalatom az elszakított területen élő magyar közösségekről. Mindennek eredménye, hogy 2017-ben én kezdtem meg a tevékenységet Petőfi-ösztöndíjasként Nyugat-Bácskában.

Beváltak a programhoz, az ideutazáshoz fűzött reményeid, elképzeléseid?

– Úgy jöttem ide, hogy számos kérdésben konkrét elképzelésem volt, ilyennek számított például a gombosi Tájház, az azzal kapcsolatos tevékenységem. Természetesen itt, a helyszínen sokat alakult minden, szembesültem én is nehézségekkel, korlátokkal, amelyekre előre nem igazán lehetett felkészülni.

Igyekeztem helytállni minél több területen és eljutni minél több közösséghez. Hiszen egy Petőfi-ösztöndíjasnak minden magyar ember, minden magyar közösség egyformán fontos. Úgy gondolom, hogy ez a lehetőségekhez és kapacitásomhoz képest jól sikerült. Ugyanakkor, most itt, a kilenc hónapos kiküldetésem végén, olyan érzések kavarognak bennem, hogy talán tehettem volna többet, semmit sem érzek befejezettnek. A programot viszont részemről le kell zárni. Csak remélni tudom, hogy tevékenységem az itteni magyar közösségek valódi erősödését és épülését segítette. Részemről a program lezárása nem a végső búcsú ideje, csupán egy korszak vége. A kapcsolatokat a továbbiakban is ápolni szeretném és a jövőben is segítem ezeket a közösségeket, csak más formában. Szerintem a Petőfi Program akkor igazán sikeres, ha ezek a kapcsolatok hosszútávon fönnmaradnak.

A program kezdete, tavaly október óta Zomborban élsz. Megszeretted-e a várost, illetve van-e olyan nyugat-bácskai hely, táji hangulat, amely különösen a szívedhez nőtt?

– Igen, megszerettem itt. Kilenc hónap elég hosszú idő, most ott tartok, hogy Magyarország furcsa, majd vissza kell rázódni. Zombort nagyon megszerettem, szerintem az egyik legszebb vajdasági város. Nagyon örülök, hogy itt a többségi társadalomnak is fontos az épített örökség megóvása, és ennek köszönhetően Zomborban megőrződött a Monarchia korára jellemző városkép. Külön öröm volt számomra, hogy a földszintes kispolgári lakóházak is, gyönyörű vakolatdíszeikkel, szépen gondozottan uralják a település képét. Meglátásom szerint legtöbbször ezek esnek áldozatul először a lebontási és átépítési hullámoknak. Tehát Zombort különösen megkedveltem, nagyon barátságos kisváros, és még ma is méltón őrzi az egykori Bács–Bordog vármegye emlékét.

De összességében Nyugat-Bácska hangulata is magával ragadó, a kis falvakban is sok-sok szépséget lehet találni, és találtam is.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve, szeretnél-e visszatérni majd Nyugat-Bácskába?

– A jövőben, a program végeztével Budapesten, a Néprajzi Múzeumban fogok dolgozni, aminek nagyon örülök. Úgy gondolom, bár fizikailag kevesebb időt töltök majd ezen a helyen, innen elszakadni már sosem fogok, hiszen a néprajzi kutatási témám is ide köt – folytatódik otthon is az anyagok feldolgozásával –, illetve a jövőben is lehetőségeimhez mérten segíteni igyekszem majd az itteni szervezeteket, törekvéseket. Otthon pedig továbbra is terjesztem ennek a vidéknek a jó hírét és azt a meggyőződést, hogy érdemes erre a vidékre ellátogatni, kutatóként ennek a vidéknek a kultúrájával foglalkozni – hallottuk Cs. Tóth Gabriellától.