2024. április 26., péntek

Az idegenforgalomra fókuszálva

Gazdasági kiállítás a Sportcsarnokban

A szabadkai Sportcsarnokban május 31-e és június 2-a között rendezik meg a sorrendben tizenkettedik regionális gazdasági kiállítást. A Szabadkai Kiállítás 2018 névre keresztelt rendezvény középpontjában a turizmus áll, és 77 hazai és külföldi kiállító vesz rajta részt. Az eseménnyel kapcsolatban csütörtökön egy sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Srđan Samardžić, a városi tanács turizmussal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja, Ilinka Vukoja, a fő szervező Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat igazgatója, valamint Karai László, a Regionális Gazdasági Kamara vezetőségének képviselője beszélt a részletekről.

Karai László, Srđan Samardžić és Ilinka Vukoja (Fotó: Gergely Árpád)

Karai László, Srđan Samardžić és Ilinka Vukoja (Fotó: Gergely Árpád)

– A kiállítás vezető ágazata a turizmus lesz, mivel ez a város gazdasági fejlődésének egyik legfontosabb szegmense. Három célt tűztünk ki. Az egyik, hogy a más településekről, illetve külföldről érkezőknek bemutassuk Szabadka idegenforgalmi kínálatát, másrészt a vendégeink kínálatát is szeretnénk megismerni, illetve megismertetni a szabadkaiakkal, harmadsorban pedig az a cél vezérelt bennünket, hogy Szabadka és a régió rejtett és már-már feledésbe merült kincseit bemutassuk a helybeli látogatóknak – fogalmazott Samardžić, akitől azt is megtudtuk, hogy idén hét országból érkeznek hozzánk kiállítók. A tanácsos emellett azt is elmondta, hogy a vásár idei partnertelepülése a szlovéniai Bled lesz, ami azért is bír nagy jelentőséggel, hiszen Bled egy nagyon jó példa arra, hogy a turizmus fejlesztésével milyen gazdasági sikereket lehet elérni. A gazdasági kiállítás alatt számos kísérőrendezvényre is sor kerül, kezdve a szakmai jellegű előadásoktól és kerekasztal-beszélgetésektől a művelődési programokig.

Ilinka Vukoja felszólalásában kiemelte, hogy a kiállítás munkanapokon 10 és 19 óra, míg a szombati zárónapon 10 és 14 óra között várja a látogatókat. Az ünnepélyes megnyitóra csütörtökön 11 órakor kerül sor. A belépés díjtalan, és amennyiben az érdeklődők kitöltik a szervezők által összeállított kérdőívet, értékes nyereményekben részesülhetnek.

– A rendezvény szervezése során az eddigi évek pozitív tapasztalataira építettünk, ugyanakkor a munka oroszlánrésze még előttünk áll. A kiállítók névsora végleges, a Sportcsarnok 1800 négyzetmétere megtelt, és örömmel jelenthetjük ki, hogy a közelmúltban megújult a csarnok klímaberendezése is, így ebből a szempontból is megfelelő körülményeket tudunk biztosítani a kiállítóinknak – fogalmazott Vukoja.

Karai László elmondta, hogy a kiállításon részt vesznek Szerbia 11 regionális gazdasági kamarájának képviselői, ugyanakkor az eszéki, Banja Luka-i és szegedi partnerintézményeinek tagjai is, és a kiállítás a gazdaság minden szereplőjének remek lehetőséget nyújt a kapcsolatok kibővítéséhez.