2024. április 26., péntek

Az orvostanhallgatók szakmai gyakorlata folytatódik

Tartományi titkári közvetítéssel rendeződött a nézeteltérés az orvosi fakultás és a Vajdasági Klinikai Központ között

Az újvidéki Orvostudományi Kar hallgatói a továbbiakban is a Vajdasági Klinikai Központban végezhetik a szakmai gyakorlatukat. A több hónapos nézeteltérés az utóbbi napokban annyira kiéleződött, hogy Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a konfliktus tisztázása és a helyzet rendezése érdekében megbeszélésre hívta a két érintett intézmény vezetőjét.
Az összejövetelen megállapodtak abban, hogy amíg az Orvostudományi Kar megtalálja a módját, hogy fizessen az egyetemisták szakmai gyakorlatáért a Vajdasági Klinikai Központnak, ez utóbbi intézmény addig is fogadja az érintett hallgatókat, hogy a gyakorlati oktatás zökkenőmentesen folyjon.
Snežana Brkić dékán kiemelte, a jelenlegi nyári szemeszter nem kerül veszélybe amiatt, hogy rövid ideig szünetelt a gyakorlati oktatás. A két intézmény szerződést ír alá a gyakorlati oktatással kapcsolatban, amely október 15-én, az új tanév kezdetén lép majd életbe, így zökkenőmentes lesz majd az orvosi fakultás hallgatóinak gyakorlati képzése a Vajdasági Klinikai Központban.
Az előzmények: a Vajdasági Klinikai Központ azt kérte az Orvostudományi Kartól, hogy fizessen bizonyos összeget az egyetemisták és a specializáción levő hallgatók gyakorlati oktatásának lebonyolításért. A fakultásnak ez az összeg nem felelt meg, emiatt hónapokon át elutasította, hogy aláírja a szerződést.