2024. április 26., péntek

Befalazott ajtóval a végrehajtó ellen

A kivitelező többször is eladta ugyanazt a lakást

Egy belgrádi, kilakoltatással fenyegetett család nem mindennapi eszközökhöz folyamodott: befalazták lakásuk bejárati ajtaját. A munkálatokat szakértő végezhette el, ugyanis a lakótömb folyosóján, ott, ahol az ajtónak kellene lennie, most sima, frissen festett fal van. A rendőrök és a végrehajtó, akik a bejelentésekkel összhangban a reggeli órákban jelentek meg az épületben, hitetlenkedve meredeztek a falra és keresték a korábban ott lévő ajtót.

Mirjana R.-t (40) és férjét már korábban is megpróbálták kilakoltatni, ám sikertelenül, mert a feleség először kést tartott ereihez és azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos lesz, egy másik alkalommal pedig gázpalack felrobbantásával fenyegette a rendőröket és a végrehajtót. A Blic napilap értesülései szerint Mirjana M. azt mondta, hogy több napig a lakásban maradnak, nem bontják le az ajtó elé emelte falat.

Az ügy már korábban is felkeltette a közvélemény érdeklődését és rávilágított a szerbiai ingatlanpiac egyik legnagyobb hiányosságára: több száz ügy bizonyítja, hogy a kivitelező, vagy bárki más, akit a jogtalan haszonszerzés célja vezérel, ugyanazt azt ingatlant több személynek is eladhatja, a megkárosított vásárlók pedig mindebből semmit nem észlelnek, mivel a tulajdonosi jog a földkönyvbe való bejegyzésekor nem ellenőrzik az adásvétel jogszerűségét.

Ez történt a szóban forgó belgrádi család esetében is, a lakást 2012-ben vásárolták meg, szabályos, törvényes adásvételi szerződést írtak alá az eladóval, majd a földhivatalban Mirjana M.-t jegyezték be tulajdonosnak, nyilatkozta a család ügyvédje. A gond az, hogy a lakást 2004-ben Olivera P. vásárolta meg, 2007-ben beköltözött, ám 2008-ban kilakoltatták, mivel a lakást korábban már másnak is eladták a kivitelezők. A szóban forgó lakótömbben 12 lakást adtak el ilyen módon többször, ezek a családok évek óta pereskednek, írja a Blic.