2024. május 5., vasárnap

Állami támogatással magánotthonba

Keretszerződést kell aláírnunk a magánkézben levő idősotthonok igazgatóival, hogy a polgárokat ezekben az intézményekben is elhelyezhessék állami társtámogatással – jelentette ki Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter.

Közölte, hogy az állam a privát idősek otthonait is támogatni fogja, mégpedig ugyanakkora összeggel, mint az ilyen rendeltetésű állami intézményeket. Ez az összeg most átlag 35.750 dinár. A tárcavezető magyarázata szerint azoknak a nyugdíjasoknak és más, idős embereknek a részére, akiknek van valamilyen jövedelmük, az állam szükség szerint kifizeti az otthonban való elhelyezés és ellátás költségeinek a különbözetét, akiknek viszont semmilyen bevételük nincs, azok számára a teljes összeget befizetik. Egyelőre nem tudni, mikor esedékes ennek gyakorlati alkalmazása.

A Prva televízió műsorában Đorđević arról is beszélt, hogy a foglalkoztatottak leggyakrabban a munkajogi előírások megszegése és a kifizetetlen bérek miatt tesznek panaszt. A következő időszakban a minisztérium elsősorban a bérek készpénzben való kifizetése ellen, vagyis az olyan javadalmazás ellen fog küzdeni, amellyel a munkáltatók kibújnak a kötelező járulékok fizetésének kötelezettsége alól. Az ilyen jelenségek elleni fellépéshez a munkaügyi minisztériumnak szüksége van a pénzügyi tárca és az adóhivatal segítségére is.

Elmondta azt is, hogy az idénymunkára vonatkozó törvényt júniusban hozzák meg, alkalmazása pedig az év végére várható.