2024. április 26., péntek

Korszerű logopédiai, defektológiai és edukációs központ

Komplex szolgáltatás és tanácsadás gyermekeknek két nyelven a szabadkai Best Friend központban

A közelmúltban Szabadkán megnyílt a Best Friend logopédiai, defektológiai és edukációs központ. A központ tulajdonosa Tóháti Krisztina, akinek ezzel régi álma valósult meg, ugyanis mindig szeretett volna gyermekekkel foglalkozni.

– Az ötlet mintegy fél évvel ezelőtt született meg, piackutatást végeztem, szakembereket kerestem fel, akik megerősítették, hogy Szabadkán és környékén nagy az igény kétnyelvű logopédiai, defektológiai központra, ahol megfelelő szakemberek tudnának segíteni a gyermekeknek. A központban a csecsemőkorúaktól egészen a 15 éves korú gyermekeket fogadjuk. Komplex szolgáltatást és tanácsadást tudunk nyújtani, ugyanakkor mi nem helyettesítjük az állami fejlődési tanácsadót és diagnózist sem állítunk fel. A meglévő orvosi diagnózis ismeretében mi tanácsadással és fejlesztéssel foglalkozunk, terápiákkal segítjük pácienseink fejlődését. Gyermekgyógyászunk fejlődési tanácsadással is foglalkozik, többek között táplálkozási tanácsokat ad, a pszichomotoros fejlesztést elősegítő tanácsadással látja el a szülőket, a pszichológussal együttműködve határozzák meg, hogy a gyermeknek milyen további szakvizsgálatra kell jelentkeznie – mondta el a központ tevékenységéről Tóháti Krisztina.

Tóháti Krisztina, a szabadkai Best Friend központ tulajdonosa (Fotó: Gergely Árpád)

Tóháti Krisztina, a szabadkai Best Friend központ tulajdonosa (Fotó: Gergely Árpád)

A Best Friend Vajdaságban az egyetlen olyan logopédiai tanácsadást végző központ, amely digitális logopédiai készülékkel rendelkezik, ami segíti a beszéd és hallásfejlesztést, eredményesen alkalmazható a hangkiejtési zavarok, a dadogás kiküszöbölésében, valamint az írás- és olvasási készség fejlesztésében magyar és szerb nyelvű gyermekeknek egyaránt. Gyógypedagógiai állapotfelmérést is végeznek, magyar és szerb nyelven vállalnak korrepetálást tanulási nehézségekkel és zavarokkal – mint például a diszlexia, diszgráfia – küzdő gyermekeknek.

– Nagyon büszke vagyok, hogy a kiváló szakembereink munkáját segítik a legkorszerűbb berendezések, egyike ezeknek a neurofeedback, amely egy gyógyszermentes, hatékony fejlesztő módszer a figyelem és koncentrációzavar tüneteinek enyhítésére. Gondolok itt a viselkedési zavarokra, mint például a hiperaktivitás. A berendezés az agy működésének szabályozásán keresztül fejt ki tartós hatást. A pszichológus vagy a gyógypedagógus az agyhullámok EEG jelei alapján határozza meg a terápiát. Ez nem invazív beavatkozás és teljesen fájdalommentes. A gyermek a számítógépen keresztül játékkal tud javítani a koncentrációs képességén, ha például a számítógépen követett játéknál csökken a gyermek koncentrációja, a játék megáll és csak a megfelelő koncentrálási szinten indul tovább. Kineziológiai tapasz terápia is igényelhető nálunk. A kineziológiai tapaszokat sportolóknál izomhúzódás esetén ajánljuk, felhelyezését a gyógytornász végzi – hangsúlyozta a tulajdonosnő.

A Best Friend logopédiai, defektológiai és edukációs központban az első vizsgálat során megtörténik az állapotfelmérés, majd ezt követi a megfelelő szakvizsgálat és a terápia. Egy terápia egy komplex kezelést foglal magában, és 45 és 60 perc közötti ideig tart. A korszerű központban szerb és magyar nyelvű szakemberek dolgoznak, ennek köszönhetően nem kell sem Budapestre, sem Belgrádba utazniuk azoknak a gyermekeknek, akiknek az említett szakterületen nehézségeik vannak és hatékony kezelést igényelnek.