2024. április 26., péntek

Tizennegyedik Palicsi bornapok

Kedden a Médiaközpontban a május 23-a és 27-e között megrendezésre kerülő XIV. Palicsi bornapok programjáról tartottak sajtótájékoztatót a rendezvény szervezői. A média képviselőinek Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke, Radmila Šakić, a Palics Park vállalat turisztikai ügyintézője, Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymestere és Miodrag Kujundžić, a palicsi Aranybogrács verseny szervezője foglalta össze az Orbán-napi rendezvények időpontjait és helyszíneit.

Miodrag Kujundžić, Dragutin Miljković, Radmila Šakić, Dobó Márta (Fotó: Gergely Árpád)

Miodrag Kujundžić, Dragutin Miljković, Radmila Šakić, Dobó Márta (Fotó: Gergely Árpád)

– A rendezvény helyszínei a palicsi Nagypark, a Vigadó kongresszusi központja, valamint a tópart. A Palicsi bornapok gazdag turisztikai, kulturális és gasztronómiai programmal, koncertekkel, kiállításokkal várja az érdeklődőket és a turistákat. A központi rendezvényre szombaton kerül sor, az ünnepélyes megnyitó 11 órakor lesz, amikor az Arena Zabatkiensis Borlovagrend kiosztja a legjobb borászoknak és borászatoknak járó díjakat. A Palicsra látogatók megtekinthetik a kézműves kiállítást és az érdeklődők benevezhetnek a már hagyományos Aranybogrács halászléfőző versenyre. A gyermekekről sem feledkeztünk meg, a Školica magánóvoda műhelyfoglalkozásokat tart a legkisebbeknek – mondta Radmila Šakić a sajtótájékoztatón.

Dragutin Miljković elmondta, hogy az idén 104 bormintát kapott a Borlovagrend. Miljkovićtól megtudtuk, hogy az idén a négy legjobb borásznak mesteri címet adományoz a Borlovagrend.

Miodrag Kujundžić a média képviselőinek elmondta, a rendezvény fővédnöke az idén is a horgosi Vitamin vállalat, a halat a versenyre a Kapetanski rit biztosítja. A nevezési díj 2500 dinár vagy 6000 forint. A zsűrit a Fehér abrosz lovagjai képezik, akik minden évben más városból érkeznek, hogy részrehajlás nélkül tudják értékelni a halászleveket.

– A verseny nemzetközi jellegű, mert Vukovárról, Bajáról, Bezdánból, Magyarkanizsáról is lesznek versenyzőink. A helyszínen pénzadományokat gyűjtünk a szív- és tüdőátültetésre váró szabadkai Budai Dániel részére, ugyanakkor a halászlé eladásából befolyt összeget is neki ajánljuk fel – mondta Miodrag Kujundžić a sajtótájékoztatón.

Dobó Márta részletesen ismertette a programot.

– Szerdán 19 órakor a palicsi Digital Foto Club Best of Palić elnevezésű kiállításmegnyitójára kerül sor a palicsi könyvtárban. Ezt a kiállítást szombaton 10 és 16 között is megtekinthetik az érdeklődők. Pénteken 17 órakor Palicson a Szent Orbán-templomban kétnyelvű szentmisét szolgáltatnak. Este héttől pedig a Vigadó konferenciatermében, a palicsi helyi közösség napja alkalmából, a palicsi helyi közösség ünnepi közgyűlésén kiosztják a Palics érdemes polgárának kijáró díjat. Szombaton reggel tíztől este nyolcig a Vigadóban borászok, pálinka- és sajtkészítők kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Pénteken és szombaton este a Vigadóban Folk Music Fest népzenei fesztivál, vasárnap 17 órától pedig a Nagyteraszon a Pro Musica kórus koncertjét élvezhetik a látogatók. Minden program ingyenes – foglalta össze dióhéjban a rendezvény eseményeit Dobó Márta.