2024. április 26., péntek
MAGYAR TANNYELVŰ TANÍTÓKÉPZŐ KAR

Informatikai képzés indul

A hazai oktatás egyik újdonsága, hogy ötödik osztálytól kötelezővé vált az informatika oktatása. Ez a reform a humánerőforrásban is változásokat eszközöl, hiszen nagyszámú új óra keletkezik, amelyeket megfelelő szaktudással kell oktatni. Az új miniszteri rendelettel azt is meghatározták, hogy azok a tanítók, akik rendelkeznek mesterdiplomával, abban az esetben, ha 90 kreditpont értékben teljesítettek informatikai jellegű tárgyakat, akkor taníthatnak a felső osztályokban informatikát.
Mivel a kérdés a vajdasági magyarságot is érinti, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar is megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a tantárgyat a leendő pedagógusok magyar nyelven hallgathassák és később taníthassák. A részletekről az MTTK prodékánját, dr. Námesztovszki Zsoltot kérdeztük. 

– Azért hangsúlyoztuk ennek a modulnak a fontosságát, hogy a tanulók magyar nyelven sajátíthassák el az informatikát, és annak terminológiáját, így elkezdtük a modul kidolgozását. Eddig nem volt a rendszerünkbe építve az informatikához kapcsolódó 90 kreditpont, így a belgrádi tanítóképző kar mintájára hoztuk létre a modult magyarul. Több szempontot is szem előtt tartottunk a modul létrehozásakor, mint a helyi jellegzetességeket, azokat a területeket, ahol karunknak már voltak informatikai jellegű próbálkozásai, valamint magát a programot és a tankönyveket is, amelyek fordítása közben láthattuk, hogy mire van szüksége a tanárnak, és így ezeket a szempontokat figyelembe véve létrehoztunk 27 tantárgyat, 96 kreditponttal. Ebbe beletartozik a szakdolgozat megírása is, mivel azok a hallgatóink, akik elvégzik ezt a modult, informatikából kell, hogy írják a diplomamunkájukat. Emellett szerepelnek itt új órák is, programozásból, informatikai módszertanból és szakmai gyakorlatból. A tanítóképző honlapján korábban volt egy előzetes felmérés, ami alapján kiderült, hogy van igény a képzésre. A honlapunkon lehet jelentkezni a 4 szemeszteres képzésre, amely szemeszterenként 12 ezer dinár, de még dolgozunk azon, hogy az ár valahogy kedvezőbb legyen. A képzés októberben kezdődne, 15 fős csoportokkal, szombatonként, hiszen a termeink kapacitása korlátozott, így jelenleg ennyi főt tudunk fogadni, de természetesen az iskolák igényét is figyelembe vettük – nyilatkozta a prodékán az októberben induló képzésről.