2024. április 26., péntek

Bemutatták az első szerbiai kriptovalutát

Az xCEEdium kriptopénz belső használatának bemutatásával kezdődött meg kedden Belgrádban az xCEEd 2018 nemzetközi konferencia a digitális átalakulásról és a pénzügyi szektor újításairól. Az xCEEdium voltaképpen az első szerbiai kriptovaluta.

Szerbia immár másodszor házigazdája az ebben a szektorban globális szinten legbefolyásosabbnak számító személyek szakmai véleménycseréjének. Ez azért bír különleges jelentőséggel, mert a világon éppen itt és most történt meg először, hogy egy eseménynek saját kriptovalutája van, s ennek gyakorlati alkalmazása magán a konferencián kezdődött: a hagyományos pénzt itt felváltotta a fizetőeszközként funkcionáló digitális eszköz, egy erre az alkalomra különlegesen dizájnozott Gift Shopban lehetett vele vásárolni, s a résztvevők költötték is xCEEdiumaikat.

A konferenciát Szerbia Kormányának támogatásával szervezték meg, s olyan cégek képviselői vesznek részt rajta, melyek eddig nem voltak jelen Európának ebben a részében. Tizenegy országból jöttek el a fintech (a Financial Technology rövidítése) ipar legfontosabb újítói és vezetői, akik szerint Szerbia fintech-vezető lehet Közép- és Kelet-Európában. A fintech, vagyis a pénzügyi technológia egy olyan új, fejlődésben lévő iparág, amelynek innovállalatai a digitális kor innovációit felhasználva hatékonyabbá tehetik a pénzügyi szektort, potenciálisan kiszorítva a kevésbé IT-szemléletben gondolkodó, hagyományos szereplőket.

Pavle Ljujić, a Paneleven cég igazgatója, az xCEEd alapítója elmondta, hogy az xCEEdium kriptopénz alapja az Ethererum számítástechnikai platform, ami lehetővé teszi a résztvevőknek, hogy „tanuljanak, tájékozódjanak a blockhainről, azaz a blokkláncról (ami rögzíti az összes tranzakciót), és ezért megajándékozza őket”.

Mihajlo Jovanović, az IT és Elektronikai Közigazgatási Iroda igazgatója kijelentette, hogy a digitalizáció a kormány egyik prioritása, és hogy az általa vezetett intézmény éberen figyeli a blockhain-technológiával és a kriptodevizával kapcsolatos történéseket a világban.

„Innovációkban és tudásban az elsők szeretnénk lenni – törvényes keretek között” – mondta Jovanović, s arra emlékeztetett, hogy már az idén októberben alkalmazni kezdik a Szerb Nemzeti Bank új fizetési rendszerét, amely alacsonyabb banki illetékeket jelent, és lehetővé teszi, hogy munkaszüneti napokon is folyósíthassák a fizetéseket.