2024. április 26., péntek

Fiatalok tánca

Fehér Ildikó felvétele

Fehér Ildikó felvétele

A Szabadság téren tegnap délben mintegy ezer, 18 iskola végzős gimnazistája és középiskolása táncolt Johann Strauss A denevér című zenéjére. A Táncoljunk Európával –végzősök felvonulása című rendezvény már hagyományossá vált hazánkban. Újvidéken 2007 óta szervezik meg az önkormányzat támogatásával.

– Újvidék is része annak az ünnepségnek, amely egyesíti a fiatalokat Európa-szerte, szimbolikusan eltörli a határokat és a korlátokat, utal azokra a humanitárius értékekre, amelyek mellett mindannyiunknak ki kell állni. Városunknak az a célja, hogy minél jobb feltételeket biztosítson fiataljaink továbbképzéséhez, és hogy megfelelően értékesítse a bennük rejlő tehetséget. Igyekszünk bekapcsolni őket problémáik megoldásának folyamatába is – mondta Lidija Tomaš, a Városi Oktatási Hivatal vezetője, majd emlékeztetett arra, hogy jövőre Újvidék lesz Európa Ifjúsági Fővárosa, 2021-ben pedig Európa Kulturális Fővárosa. – Minden program, amit ennek a nevében szervezünk jelentős mértékben hozzájárul a fiatalos, kreatív légkör megteremtéséhez.

Az érettségizők táncát még legalább tíz országban egyidejűleg szervezik meg, azzal a céllal, hogy megdöntsék szinkron táncban a Guinness világrekordot. Tegnap nem sikerült ugyan a rekord megdöntése, de az nem csökkentette a végzősök jó hangulatát.