2024. április 26., péntek

Nemi egyenjogúságot tükröző költségvetés készül

Kizártak egy képviselőt a temerini községi képviselő-testület üléséről

A 33-ból 23 képviselő jelenlétében tartotta pénteken 24. ülését a temerini községi képviselő-testület. Pásztor Róbert, a testület elnöke még mielőtt döntöttek volna a napirendről közölte, hogy elektronikus úton (a képviselők is táblagépre kapják az ülés anyagait) Robert Karan A mi Temerinünkért ellenzéki csoport nevében három napirend-módosítási javaslatot nyújtott be. Ám mivel indítványa (amellyel megismételte a korábbi ülésre benyújtott javaslatait) tele van személyeskedéssel, a képviselő-testület elnökét és a polgármestert sértő megfogalmazásokkal, és ez miatt már egyszer a képviselőt szavazattöbbséggel, figyelmeztetés nélkül kitessékelték az ülésről, most napirendre sem kerültek javaslatai. A hatalmi koalíció többségét alkotó Szerb Haladó Párt visszautasította Karan primitivizmusát és kérte kiutasítását a teremből, ha megjelenik. Erről a döntést szavazattöbbséggel elfogadták, ám intézkedésre nem került sor, mivel Karan nem jelent meg az ülésteremben.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

A folytatásban döntés született a község 2019. évi költségvetésének előkészítésében és meghozatalában résztvevő, a nemek egyenjogúságán alapuló felelősségteljes költségvetés bevezetéséről szóló terv elfogadásáról. Ennek lényege, hogy a jövő évi költségvetés előkészítésében egy új modellt alkalmaznak azzal a céllal, hogy a költségvetési eszközök használói a nemi egyenlőség alapján felelősségteljesen viszonyuljanak a rendelkezésükre bocsátott forrásokhoz. Ez a kötelezettség elsősorban a községi közigazgatásban történő foglalkoztatásra, a Szociális Védelmi Központ szociális és gyermekvédelmi politikájára, az egészségügyi otthonban a lakosság egészségvédelmére, valamint a sport-, és ifjúsági tevékenység fejlesztésére vonatkozik.

Szó volt az Újvidék felől Járek bejáratánál levő, mintegy száz hektárnyi, úgynevezett 8. tevékenységi övezetre vonatkozó rendezési terv meghozataláról, a kommunális tevékenységről szóló, korábbi községi határozat módosításáról, a Temerini község területén menetrend szerinti utasszállítás autóbusz-megállóhelyeinek kijelöléséről. Ezzel kapcsolatosan olyan döntés született, hogy a helyi járat (Szőreg felé) megállóhelyei csak a főutcán legyenek, és szűnjenek meg a Népfront utcai megállóhelyek, amelyeken alig van felszálló utas.

A képviselők döntöttek a községi rendeltetésű intézmények 2017. évi munkavégzési és pénzügyi jelentéseiről, valamint az egészségház és az idegenforgalmi szervezet 2018. évi munka- és pénzügyi tervének az elfogadásáról, és más időszerű kérdésekről. Egyhangú döntés született a harmadik, negyedik, ötödik és minden további gyermek után támogatást nyújtó alap 2017. évi munkájáról szóló jelentés elfogadásával kapcsolatosan. Elhangzott, hogy a harmadik gyermek utáni támogatásra 35, a második utánira 88 és az első gyermek után 77 kérelem érkezett. Valamennyi kérelemnek eleget tettek.