2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Szépen szólt a Magyar Himnusz!

BIRKÓZÁS – KADÉT-EB

Csütörtökön kiváló napot zártak a magyarok a Szkopjeban zajló kadét Európa-bajnokságon: Szél Annának mindössze 28 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy tussal győzze le moldáv ellenfelét az 57 kilós döntőben, és Szenttamási Róza (49) és Szabados Noémi (65 kg) is finálét birkózott, végül ezüstérmesek lettek. Tegnap Nagy Alexa (69 kg) a bronzéremért harcolt.

Európa-bajnokok, lányok, 43 kg: Valeria Kapusztyina (fehérorosz). 49 kg: Emma Malmgren (svéd), 2. Szenttamási Róza (magyar). 57 kg: Szél Anna (magyar). 65 kg: Okszana Csudik (ukrán), 2. Szabados Noémi (magyar). 73 kg: Kszenija Dzibuk (fehérorosz).

JÉGKORONG

Svájc a meglepetés

Csak egy meccs nem zárult a papírforma szerint a Dániában folyó szuperdivíziós jégkorong világbajnokság negyeddöntőjében: nem kis meglepetésre Svájc legyőzte a finn válogatottat, és ma Kanadával vív meg a döntőért. A másik ágon a svédek és az amerikaiak jutottak a négy közé.

Kanada három másodperccel a hosszabbítás befejezése előtt ütötte a győztes gólt, a csehek szorongatták az amerikaiakat, a lettek pedig a svédeket, de egyformán 3:2-re veszítettek. Jól kezdtek a finnek is, de Svájc a 30. és 34. perc között háromszor talált be, amin már csak szépíteni lehetett.

A négy elődöntős közül csak Svájc nem volt még világbajnok, de kilencszer jutottak dobogóra, 1928 és 2013 között két ezüst- és hét bronzérmet nyertek.

RÖPLABDA

Vereség a vendéglátóktól

A tartalékos szerb válogatott vereséggel zárta a női Nemzetek Ligája Brazíliában játszott négyes tornáját. Az olimpiai ezüstérmest a vendéglátók győzték le. A 3. fordulóban született két meglepetés, veszített ugyanis az orosz és kínai válogatott is. A következő tornákat május 22-e és 24-e között tartják meg, Szerbia Makaóban Thaifölddel, Lengyelországgal és Kínával játszik. @sz = (cs.)

SAKK – NŐI VB

Fél pontra a címvédéstől

Csunkingben a női világbajnoki döntő kilencedik partija is döntetlennel ért véget. A világos bábukat vezető Tan Csung-ji nem tudott előnyt kiharcolni, sőt a remiért kellett küzdenie 80 lépésen át. A sötéttel játszó Csü Ven-csün a Nimzoindiai védelemmel védekezett, a megnyitásban előnyt szerzett, de a gyalogelőnyös bástyavégjátékot nem tudta győzelemre vinni. Az utolsó forduló előtt 5:4-re vezet a kihívó, és a pénteki utolsó partiban már egy döntetlennel is világbajnok. Tannak csak a győzelem felel meg, hogy kiegyenlítse az eredményt.

DAKAR-RALI 2019

Chile és Bolívia lemondta

Chile, majd egy nappal később Bolívia is jelezte, nem kívánja vendégül látni a jövő évi Dakar-rali mezőnyét, így a szervezőknek új útvonalat kell kijelölniük. A versenyt szervező ASO hétfőn hirdette volna ki a jövő januári verseny útvonalát, ám rövid közleményükben csak annyit jeleztek, hogy „az új körülmények miatt” el kell halasztaniuk a bejelentést. Nem jutottunk egyezségre az ASO-val, noha szerettünk volna a korábbinál több szakaszt is vendégül látni. Most úgy tűnik, Bolívia nem lesz része a jövő évi útvonalnak – jelentette ki egy helyi újságban Wilma Alanoca, az ország kulturális minisztere. A dél-amerikai ország 2014 óta társházigazdája az eseménynek.

Vasárnap Chile részéről jelezték, anyagi megfontolásból nem kívánnak házigazdái lenni a versenynek, így egyelőre Peru maradt az egyetlen ország a kontinensről, amely biztosan rendez szakaszokat jövőre. A versenyt 2009 óta tartják Dél-Amerikában.