2024. április 26., péntek

Van itt más gond is!

A német Bundestag európai kérdésekkel foglalkozó bizottságának vezetője szerint Szerbiának nem Koszovó kérdése okozza az egyedüli problémát az európai integrációs úton. Gunther Krichbaum a Politika napilapnak adott interjújában arra mutatott rá, hogy az Európai Unió jelenti a nyugat-balkáni térség egyetlen olyan partnerét, amelyik céltudatosan kifejezetten a regionális stabilitás megőrzésére törekszik, elfogadható jövőképet próbál a régió egésze számára teremteni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy pontosan mit takar az Európai Unió által megfogalmazott elvárás, melynek értelmében a csatlakozás pillanata előtt Szerbia és Koszovó között egy a viszonyok normalizálásáról szóló megállapodásnak kell születnie, és hogy ez esetleg Koszovó elismerését jelenti-e, a német képviselő azt válaszolta, a normalizálás csak normalizálást jelent és semmi többet. Mint mondta, Szerbia számára nem egyedül Koszovó jelent nagy kihívást az Unió felé vezető úton. Úgy fogalmazott, az igazságügy reformja, a független igazságszolgáltatási rendszer alapjainak megteremtése, a sajtószabadság garantálása, vagy a szervezett bűnözés elleni harc legalább olyan nehéz témának számít, mint Koszovó kérdésének rendezése.

A Bundestag európai kérdésekkel foglalkozó bizottságának vezetője meggyőződését fejezte ki, hogy Szerbia jó úton halad az integráció folyamatában, az azonban egészen biztos, hogy a csatlakozási tárgyalások még éveken át el fognak tartani.