2024. április 27., szombat

Nagyobb hangsúly a turizmus fejlesztésére

Magyarkanizsa község fejlesztési stratégiájának aktualizálása folyik, amihez a polgárok véleményét is kikérik. Időnként célszerű átgondolni és megvizsgálni a terveket, hogy milyen irányba haladnak, és ez arra sarkallja a vezetőket, hogy a nyolc évvel ezelőtt kidolgozott ütemtervet górcső alá vegyék.

A lakosság nyílt fórumokon szólhat hozzá a stratégiához, továbbá az interneten, valamint online kérdőív formájában. Szerdán Tóthfalu, Orom és Oromhegyes után Magyarkanizsán mutatta be Vadász Kávai Piroska, az önkormányzat gazdaságfejlesztési munkatársa a cselekvési tervet, melynek középpontjában a turizmus és a közműfejlesztés áll. Az idegenforgalmi projektek tekintetében a hagyományos rendezvények megtartása mellett cél a turisztikai szolgáltatásfejlesztés és a helyi termékfejlesztés lehetőségének vizsgálata, de Horgos, Orom, Oromhegyes és Tóthfalu is fokozottabb szerephez juthat. A közműfejlesztésnél az úthálózatok és objektumok felújítása az elsődleges, de a mezőgazdaság korszerűsítése se szorul háttérbe. Hogy miért volt erre szükség, arról Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert beszélt:

– A korábbi fejlesztési stratégiát 2010-ben dolgoztuk ki, és a 2011–2020-as időszakra vonatkozott, az akkor használt adatokat azonban frissíteni kellett. Azokat a projekteket, amiket akkor elgondoltunk érdemes megvizsgálni, és jó, ha ehhez van külső támogatásunk. A felülvizsgálatot és a vele járó munkát a Tartományi Regionális Titkárság is támogatta. Most nemcsak megállapítjuk, hol tartunk, hanem azt is felülvizsgáljuk, jó irányba haladunk-e. A megvalósulás mindig a pénzügyi háttér függvénye, és 2010-ben teljesen más költségvetési alapokon állt a községi költségvetés és a fejlesztésekre szánt pénz, hisz például a kőolajjáradékunk is nagyobb volt, most viszont egy szűkösebb költségvetéssel kell gazdálkodnunk, amihez külső forrásokat kell biztosítanunk. A mostani revidiálás után nagyobb hangsúlyt szeretnénk fordítani a turisztikai fejlesztésre, ám mindazt, amit eddig terveztünk, teljesítettük – mondta a polgármester.

A lakossági fórumokat azért szervezik, mert a polgárok véleményét figyelembe véve szeretnék frissíteni a stratégiai tervet, ehhez azonban elengedhetetlen a részvétel.