2024. április 26., péntek

Bolyais filmmustra Zentán

Újabb eredményes évet tudhat maga mögött a Bolyai Filmműhely
Bognár Valentina az Old West című animáció főhőseivel

Bognár Valentina az Old West című animáció főhőseivel

A Bolyai Filmműhely lelkes csapatának az elmúlt egy évben elkészített alkotásaiból kaphattak ízelítőt szerda délután a zentaiak. A Zentai Alkotóházban megtartott vetítés közönsége megtapasztalhatta, hogy a filmműhelyben alkotó diákok az elmúlt egy évben sem tétlenkedtek, hanem szorgosan alkottak.

Igaz, ahogyan Póth Imre újvidéki filmrendező, a műhely egyik mentora napilapunknak nyilatkozva elmondta, a műhely berkeiben egyfajta generációváltás van folyamatban. A korábbi – fesztiválokon rengeteg díjat elnyerő – generáció ugyanis elhagyta az iskolapadokat, és egy új nemzedékkel kezdtek el foglalkozni, akik ugyan szépen dolgoznak, de nagyon le vannak terhelve, és nincs elég idejük a filmezéssel, a filmkészítés fortélyaival foglalkozni. A filmrendező szerint ennek dacára az elmúlt egy évben is érdekes filmek készültek, amelyek közül többet a KSZFV-n, illetve más fesztiválokon is kisebb-nagyobb sikerrel vetítettek.
Póth Imre beszélt a vajdasági diákfilmet sújtó válságról is. A korábbi évekkel ellentétben, amikor számos településről érkeztek diákfilmesek, addig a vajdasági középiskolások idei vetélkedőjén egyedül a Bolyai Filmműhely, illetve a tehetséggondozót elvégző öregdiákok alkotta Mayfly Filmklub alkotásai szerepeltek. Beszélgetőtársunk szerint ez is ékes példája annak, hogy a vajdasági magyar közösség jelen pillanatban nem támogatja a filmkészítést.
– Amennyiben a színművészetet nézzük, az óvodásoktól kezdve minden szinten támogatásban részesítik, a filmeket, az oktatókat, a mentorokat viszont nem – jegyezte meg Póth Imre, és kiemelte, hogy egy sikeres filmműhely kialakításához elengedhetetlen, hogy legyenek olyan diákok, akiket érdekel a filmkészítés. Ezenkívül szükség van egy „megszállottra”, aki vezeti a filmműhelyt, de szükség van egy befogadó közegre is, amelyik ezt támogatásban tudja részesíteni.
– Ez a három feltétel a Bolyaiban teljesült, másutt viszont továbbra sem sikerült ezt elérniük – ecsetelte az újvidéki filmrendező, aki arra is rámutatott, hogy lényegében olyan emberek sincsenek, akik tanítani tudnák a filmkészítést, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy más településekről nem jelentkeztek alkotásokkal.
Az elmúlt egy évben egyébként a zentai tehetséggondozó diákjai a KSZFV mellett sikeresen szerepeltek a budapesti BIG Diákfilmfesztiválon és a komlói Hét Domb Fesztiválon is, amelyről az animációs filmek mezőnyében az Over The Hills and Far Away című alkotásukkal első helyezést értek el, az Obrenovac című dokumentumfilmjükkel pedig a dokumentumfilmek kategóriájában lettek másodikak. Ezenkívül jól szerepeltek a Történetek a Ládafiából elnevezésű fesztiválon is, amelyen a Bodó János borbélyról készült Még három év című filmjük második helyezést ért el. A zentai filmesek a VAS-FILM Vas megyei Független Filmfesztiválon és az idei Totálplán fesztiválon is bemutatkoztak, ahonnan egy-egy műhelydíjjal gazdagabban tértek haza, és az elmúlt évben először eljutottak a Ceglédi Filmfesztiválra is, ahol az Obrenovac című alkotásukat oklevéllel ismerték el.
A zentai közönség a szerdai vetítésen megtekinthette Bognár Valentina Old West című animációját is, amelyet az idei KSZFV legjobb filmjeként is díjaztak, de a terítéken volt még a középiskolások vetélkedőjén a legjobb rendezésért (Nyilas Orsolya) díjazott Nem mered! című filmje, illetve a Bolyai Filmműhelyt kinőtt öregdiákokból álló zentai Mayfly Filmklubban alkotó Kószó Patrik és Kiss Ákos K.Ábel című alkotása is. Szekula Tamás Palacsintafesztivál című dokuját megtekintve a zentai közönségnek is összegyűlt szájában a nyál a tamásfalvi palacsintafesztiválon terítékre került ínyencfalatok láttán. Az úgynevezett projektfilmek közül T. Bálint Dancing Queens, Kecsenovity Egon Missing és a Bolyai Filmműhely, Bálint Márk és Fajka Viktor, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola közreműködésével készített A föld, amely éltet című film is, amelyben Zenta és az észak-bácskai régió gazdasági-pénzügyi helyzetét ecsetelték a szerzők.