2024. április 26., péntek

Fémmegmunkálógép-kezelőket is képeznek

Az adai Műszaki Iskolában szeptembertől 180 elsős diák tanulhat szakmát három szakterületen

Az adai Műszaki Iskolában hét szakra iratkozhatnak be a leendő elsős tanulók a 2018/2019-es tanévben, magyar és szerb nyelven, a szakterületek pedig: elektrotechnika, gépészet és fémmegmunkálás, valamint építészet és földméréstan. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy megjelent az oktatásügyi minisztérium középiskolai pályázata, amelynek alapján az adai Műszaki Iskolában a következő szakok közül választhatnak a középiskolába indulók a következő tanévben:

A fémmegmunkálógép-kezelő szak széles körű tudást ad a diákoknak (Csincsik Zsolt felvétele)

A fémmegmunkálógép-kezelő szak széles körű tudást ad a diákoknak (Csincsik Zsolt felvétele)

– A gépészet és a fémmegmunkálás szakterületen gépésztechnikus-számítógépes szerkesztő szakon magyar nyelven 30 tanulót várunk. A számítógépes vezérlés technikusa szakon is lesz magyar osztály 30 férőhellyel, ez szintén négyéves képzés. Nagy örömmel tudatjuk, hogy a számjegyvezérlésű gépek marósa és géplakatos szak helyett egy nagyon népszerű fémmegmunkálógép-kezelő szak indul, méghozzá duális képzésben – magyarázta Gilice Hilda. – Ez azt jelenti, hogy a fémmegmunkálógép-kezelő szakra iratkozó tanulók a környékbeli vállalatokban részesülnek gyakorlati oktatásban, ami nagy előnyt jelent számukra a munkaerőpiacra kerülésnél. A hároméves szakképzésre 30 tanulót várunk magyar nyelven. A szakon a diákok megtanulnak dolgozni a hagyományos és számjegyvezérlésű gépeken. Elsajátítják a maró-, az eszterga- és a csiszológép, valamint a plazmavágó gép és a robothegesztő használatát, illetve megtanulják a nútolást. Ezzel sokkal szélesebb körű tudásra tesznek szert a diákok, és sokkal több munkalehetőség is kínálkozik majd számukra a későbbiekben. A duális oktatás során a gyakorlati oktatótanár és a vállalati oktatóinstruktor együtt bonyolítja le a gyakorlati oktatást a tanulókkal a cégben. Az első osztálytól kezdve a diákok vállalatokban végzik el az oktatás gyakorlati részét a gyakorlati oktatótanár felügyelete alatt, a többi tanórát pedig az iskolában hallgatják le. A második és a harmadik osztályban a gyakorlati órák száma jelentősen növekszik, hiszen hetente két, illetve három napot töltenek a cégeknél gyakorlati oktatáson. Az elektrotechnika szakterületen, ahogyan terveztük, sikerül elindítani a számítógépek elektrotechnikusa szakot magyar nyelven 30 tanulóval, valamint a hálózatüzemeltető rendszergazda szakot szerb nyelven, ugyancsak 30 tanulóval. Továbbá nagyon örülünk és nagyon fontosnak tartjuk, hogy elindíthatjuk magyar nyelven az ács és a kőműves szakot is, 15-15 tanulóval. Ezekben a szakmákban nagyon nagy a munkaerőhiány. Bízom benne, hogy megtelnek a szakok, a tanulók felismerik a lehetőséget ezekben a szakmákban, amelyek által nagyon jó munkalehetőség kínálkozik számukra, és a tanulmányaik során ösztöndíjat is kaphatnak az adai Adafert, Akord és a zentai Joa építőipari cégektől – közölte az igazgató.

Gilice Hilda elmondta, hogy elégedett az oktatásügyi minisztérium középiskolai pályázatával, amelynek alapján az adai Műszaki Iskola összesen 180 helyet kínál a leendő elsős tanulóknak. Kiemelte: bízik benne, hogy sikerül minden helyet betölteni. Az elsősök iratkozása július 9-én és 10-én lesz, illetve július 12-én tartják meg a pótiratkozást.