2024. április 26., péntek
EURÓPA-LIGA

Simeone távolról figyel, Garcia bizakodó

Lyon: kiszámíthatatlanság vs. stabilitás
Rudi Garcia végig kiélezett, izgalmas meccset vár (Fotó: Beta/AP)

Rudi Garcia végig kiélezett, izgalmas meccset vár (Fotó: Beta/AP)

Ma este 20.45-kor rendezik az európai klublabdarúgás második vonalának, az Európa-ligának a döntőjét. A lyoni fináléban a kisebb meglepetésre idáig jutó francia Marseille és az előzetesen is legnagyobb esélyesnek kikiáltott Atlético Madrid méri össze erejét. A két csapat egyaránt magabiztosan menetelt a végső összecsapásig, igaz, a franciáknak az utolsó kihívást – Salzburg – csak hosszabbítás után sikerült leküzdeniük. Korábban a kikötővárosiak a Lipcsét ütötték ki 5:3-as összesítéssel, míg a spanyolok a portugál Sportingot és – az elődöntőben – a másik nagy esélyesnek tartott Arsenalt ütötték ki.

Látványos mérkőzésre számít Diego Simeone, a madridiak méltán elhíresült stratégája, aki évek óta betonkemény gárdát állít ki szinte minden harctéren, és most jó esélye van arra, hogy trófeát gyűjtsön be a piros-fehérek élén – igaz, csak a lelátóról figyelve lehet tanúja az esetleges győztes mérkőzésnek. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ugyanis elutasította a tréner kérését, hogy töröljék büntetését, amiért az Arsenal elleni visszavágón lekiabálta Clement Turpin játékvezetőt egy Šime Vrsaljkót – s ezáltal csapatát – sújtó piros lapért. Simeonét German Burgos másodedző fogja helyettesíteni a mérkőzés ideje alatt.

Kiélezett, végig izgalmas mérkőzésre számítok” – fogalmazott az edző. „Színvonalas focit fognak játszani a csapatok, támadó szellemben. Mindkét gárda szeret gyorsan előre menni, védekezéssel megtámogatva. Ebben hasonlóak lesznek a felek” – folytatta a mérlegelést a spanyol, majd hozzátette, nagyra tartja az ellenfelet, amely kiváló játékosokkal van megtűzdelve, és remek edző, Rudi Garcia vezeti őket.

Rendkívüli mértékben kell koncentrálniuk a játék minden elemére a franciáknak Rudi Garcia vezetőedző szerint. A francia szakember elmondta, kulcsfontosságú lesz, mennyire tudják felvenni a harcot az Atletivel fizikális téren, s egy jó adag szenvedélyre is szükségük lesz. „Ha minden jól megy, teljes létszámban várjuk a finálét. Egyelőre jeleket tapasztalok az edzéseken” – tért rá az edző a keretre, külön kiemelve Konsztantinosz Mitroglut és Rolandót, akikről az utolsó pillanatban dől el, bevethetőek lesznek-e. Garcia végül kiemelte, a francia pálya előnyükre válhat, de sajnálja, hogy mindössze 11 ezer közvetlen Marseille-szurkoló kaphatott jegyet a lyoni összecsapásra.

A szakértők és a legnagyobb irodák egyaránt fölényesen az Atlético győzelmét tartják valószínűnek. A spanyolok sikerére kb. 1,8-szoros pénzt, a döntetlenre nagyjából 3,5-4-szeres, francia sikerre pedig akár 5,5-6-szoros pénzt is kifizethetnek a bukmékerek.

A döntőt a 45 éves, holland Björn Kuipers vezeti.