2024. április 26., péntek
IMF-TÁRGYALÁSOK

Eredmények vannak, de folytatni kell a reformokat

Ana Brnabić kormányfő és James Roaf, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerbiai küldöttségvezetője egyetértett abban, hogy az utóbbi három évben megvalósított reformok jó eredményt hoztak, de a GDP további növekedése érdekében folytatni kell a strukturális reformokat.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A kormány által kiadott közleményben rámutatnak arra, hogy az IMF küldöttsége elégedett a szerb gazdaság eredményeivel, és pozitívan értékelte a kormány elkötelezettségét az előttünk álló reformok megvalósításában.

Brnabić a tárgyalás során kiemelte, beszélgetést folytattak a 2019-re vonatkozó költségvetési tervekről, hiszen a kormánynak az a célja, hogy megalapozza a dinamikus és fenntartható gazdasági növekedést.

Mint a közleményből kiderült, szóba került a közszférában dolgozók fizetésének és a nyugdíjak növelésének a kérdése is. Az esetleges emelést a GDP növekedésével összhangban szeretnék megvalósítani.

Roaf kiemelte, az IMF számára az új fizetési rendszer felállítása nagyon fontos, hiszen így támogatja a kormány ez irányú törekvéseit, de hangsúlyozta, hogy ennek a tervnek a megvalósításában teljes együttműködésre kell számítani. Brnabić hozzátette, nagy erőkkel dolgoznak a munkahelyi besorolások feltérképezésén és a bérelszámolás alapjául szolgáló pontértékrendszer kidolgozásán, amihez az államigazgatási minisztérium egy új törvény megfogalmazásán tevékenykedik.