2024. április 26., péntek

Közös projektumokban gondolkodnak

Vajdaság és Isztria között nincsenek megoldatlan kérdések – A tartományban járt a horvát megyei delegáció

A vajdasági delegáció pár nappal ezelőtti isztriai látogatását követően tegnap Újvidéken tartott együttes ülést Isztria parlamentjének gazdasági és idegenforgalmi bizottsága, valamint a Tartományi Képviselőház mezőgazdasági bizottsága. A horvát küldöttség tagjai megismerkedtek a vajdasági agrártámogatási rendszer részleteivel, és tárgyaltak az együttműködés további lehetőségeiről.

Az isztriai küldöttség Pásztor István kíséretében körsétát tett az újvidéki mezőgazdasági vásáron is (Ótos András felvétele)

Az isztriai küldöttség Pásztor István kíséretében körsétát tett az újvidéki mezőgazdasági vásáron is (Ótos András felvétele)

A találkozó után megtartott sajtótájékoztatón Pásztor István házelnök arról beszélt, hogy a rendkívül barátinak nevezhető kapcsolatoknak köszönhetően a két küldöttség mára eljutott oda, hogy közös projektumok elindításán gondolkodjanak. Vajdaság számára meglehetősen hasznosnak számítanak a horvátországi tapasztalatok, az általuk megszerzett és alkalmazott tudás – jegyezte meg a tartományi parlament elnöke, aki elmondta, lenyűgözőek egyes isztriai megoldások, amelyek a rurális térségek fejlesztését tűzték ki célul.

Sikerült létrehozni a két régió képviselőházaiban a vajdasági–isztriai barátság képviselői hálózatát, amelyhez az itteni parlament képviselőinek egyharmada, az isztriai képviselőknek pedig a fele csatlakozott. Pásztor hangsúlyozta, noha Horvátország és Szerbia között gyakran felforrósodik a politikai légkör, a két régió közötti rendkívül jó viszony éppen azt bizonyítja, hogy az együttműködés lehetséges, és a kapcsolatok normalizálásához vezethet.

A parlamenti bizottságok együttes ülése (Ótos András felvétele)

A parlamenti bizottságok együttes ülése (Ótos András felvétele)

Valter Drandić, az isztriai megyei képviselőház elnöke is kiválónak, barátinak minősítette a kapcsolatokat, melyek áthidalják a politikai akadályokat is. Vajdaság és Isztria azzal foglalkozik, hogyan lehetnének még jobbak, hogyan érhetnének el még jelentősebb gazdasági fejlődést és összeköttetést – mondta, majd hozzátette: számunkra csak ezek a „nyitott” kérdések, nem pedig azok, amelyek a két állam kapcsolatát terhelik. Drandić hangsúlyozta, a két régió a gazdasági fejlődésre törekszik, ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gazdasági együttműködés ajtaját minél inkább kitárják. Két területen folynak előkészületek – mondta –, az egyik a tudományos munkát, a másik pedig az egészségügy területén megvalósuló kooperációt tenné lehetővé. Lényegesnek nevezte a fiatalok közötti összeköttetés erősítését is. Sanja Radolović, az isztriai parlamenti bizottság elnöke elégedettséggel szólt arról, hogy vajdasági útja során megtapasztalta: szinte nincs kihasználatlan, parlagon álló mezőgazdasági földterület a tartományban.

Nenad Borović, a vajdasági parlament mezőgazdasági testületének vezetője aláhúzta, hogy a tudományos technológiák mezőgazdaságban történő alkalmazásáról is tárgyaltak az együttes ülésen, melyet követően a küldöttség tagjai jártak a BioSens intézetben is. Az őshonos termékek védelméről, márkanévvé alakításáról is szó esett. Vajdaság számára kiemelkedően fontosak az isztriai európai uniós csatlakozási tapasztalatok, főként az előcsatlakozási pénzügyi alapok lehetőségeinek kihasználása terén. Május végére a parlamenti bizottságok munkájának konkrét, kézzel fogható eredménye lesz, létrejönnek az első közös projektumok – jelentette be Borović.