2024. április 26., péntek

Zentai diáksiker a TUDOK-on

Kisvárdán a közelmúltban rendezték meg a TUDOK Kárpát-medencei döntőjét, s ezen Koliger Maxvell, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola harmadik osztályos tanulója szociológia szekcióban nagydíjas lett.

Koliger Maxvell rendszeresen végez kutatásokat (Horváth Zsolt felvétele)

Koliger Maxvell rendszeresen végez kutatásokat (Horváth Zsolt felvétele)

Ez alkalomból tegnap az önkormányzatban Perpauer Attila, a zentai községi tanács művelődési és oktatási ügyekkel foglalkozó tagja fogadta a tehetséges diákot, valamint Nagypál Judit tanárnőt, a díjazott mentorát és Tóth Kornélt, az iskola igazgatóját.

Nagypál Judit az eredményt ecsetelve elmondta, hogy diákjuk sikere az iskolájuk számára is óriási elismerést jelent, ami egyben azt is igazolja, hogy a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola egy diákközpontú, sikerorientált közösség, ahol jelentős munka folyik. Maxvell egyébként kutatásaival már korábban is részt vett a TUDOK-on.

– Az a mottóm, hogy amiről az ember nem szeret beszélni, az még továbbra is létező probléma marad a társadalmunkban, és ezeket a problémákat véletlenül sem lehet a szőnyeg alá seperni, mert ezzel csak rontunk a helyzeten – emelte ki Koliger Maxvell a fogadáson, s elmondta azt is, hogy többek között készített már kutatást a házasság előtti kapcsolatokról, a vallásos életről és egyebekről is. Az idei, szerinte eddig a legkiemelkedőbb munkájában pedig a másságot, a homo- és a heteroszexuális emberek egymás közti viszonyát, kapcsolatát tanulmányozta a 15–25 évesek körében, s a kapott eredmény kapcsán többek között azt is elmondta, hogy a társadalmunkban rengeteg sztereotipikus elmélet él, amelyek elferdítik a valóságot.

Maxvell egyébként a zentai ministránsok vezetőjeként jelentős szerepet tölt be a város egyházközösségi életében is, s Tóth Kornél, a közgazdasági iskola igazgatója szerint feltehetőleg ez is nagyban közrejátszik abban, hogy a fiatalember ilyen komoly és társadalmunkat is érintő kérdéseket boncolgat a tanulmányaiban, s külön büszke arra, hogy kolléganője közgazdászként tudott segíteni a harmadikos diáknak abban, hogy ez a kutatómunka megállja a helyét egy ilyen rangos nemzetközi konferencián.