2024. április 26., péntek

Falunap volt Oromhegyesen

A magyarkanizsai községhez tartozó településen az idén szerény, családias hangulatban ünnepelték meg a falu napját. Szombaton a délelőtti órákban sportversenyeket rendeztek, amelyek keretében a Zitzer Kézilabdaklub csapata rendhagyó, a kézilabda egyik ősének számító hazéna meccset is játszott, valamint Oromhegyes és Adorján veterán csapata fociban mérkőzött meg egymással. A sporteseménnyel egyidejűleg megrendezett főzőversenyt követően a délutáni órákban a Faluházban alkalmi művelődési műsort is szerveztek, melyen a helybéli óvodások, iskolások és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület csoportjai léptek fel.

Az ünnepségen az előző évekhez hasonlóan felköszöntötték a két falunap között született 11 újszülöttet és szüleiket, illetve a település legidősebb polgárait.

Az idén Balla Lajos, a helyi közösség elnöke az újszülöttek közül Erdélyi Emmának, Domonkos Izabellának, Döme Annának, Gombos Viviennek, Trninič Sanjának, Mácsai Hannának, Kispál Péternek, Varga Flóriánnak, Teslić Igornak, Szél Sámsonnak és Szalma Zalánnak kedveskedett apró ajándékkal, a legidősebb oromhegyesiek közül pedig az 1921-ben született Resócki Ellának és az 1928-as születésű Dávid Pálnak gratulált egy-egy ajándékcsomaggal.

A tavalyi és az idei falunap között eltelt időszak elég nehéz volt az oromhegyesi helyi közösség életében. A pénzhiányból kifolyólag a helyi közösség 2020-ig szóló fejlesztési stratégiájának a kidolgozását sem kezdték el, amivel kapcsolatban kedd estére összehívták a polgárok fórumát. Oromhegyesen egyébként a többi községbeli és környező településhez képest nem öltött annyira drasztikus méreteket az elvándorlás. Balla szerint az elmúlt években mintegy négyszáz fiatal hagyta el Oromhegyest, hogy idegen országokban találjanak megélhetést, ez a település összlakosságának több mint a 15 százaléka – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki hozzátette azt is, hogy mindezért olyan helyi stratégiát kell kidolgozniuk, hogy Oromhegyes ismét jó hely legyen a fiatalok számára, s ne hagyják el a szülőföldjüket.

A falunapi rendezvénysorozat vasárnap délelőtt ünnepi szentmisével folytatódott, majd az oromhegyesi temetőben megemlékeztek a két falunap között elhunyt 30 falubeliről.