2024. április 26., péntek

Hitbéli megerősítés

Bácsfeketehegyen 21 fiatal konfirmált a hétvégén – Fogyatkozik a református közösség

A bácsfeketehegyei református egyházközösségben vasárnap délelőtt került sor a konfirmációs istentiszteletre, amelyen 21 konfirmandus tett fogadalomtételt. A konfirmáció a református hitgyülekezetek legnagyobb horderejű eseménye, mondta el az esemény kapcsán Orosz Attila bácsfeketehegyi lelkész és bácskai esperes.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

– A konfirmációnak nagy hagyománya van, hiszen a XIX. század első felétől követhető nyomon a konfirmációi istentisztelet. Megerősítést jelent a szó valódi értelmében, hármas megerősítés történik. Nálunk az a hagyomány, hogy a gyermekeket még kiskorukban megkereszteljük, akkor a szülők tesznek fogadalmat. A konfirmáció alkalmával a gyerekek erősítik meg, hogy Krisztus hűséges követői és anyaszentegyházunk odaadó hívei lesznek. És a harmadik, a legfontosabb, amikor az örökkévaló Isten erősíti meg őket ebbéli szándékukban – mondta el Orosz, majd arról is szólt, hogy a gyerekek nagyon sokat készültek konfirmálásra. Ez alkalommal a jézusi missziós parancsot vette alapigeként, amelynek legfontosabb ismérve, a tanítvánnyá tétel.

– A megkeresztelés az első folyamat, ami kisgyermek korban történik meg, a tanítvánnyá tétel pedig a 6 éves hitoktatási folyamatnak a része. Tulajdonképpen ilyenkor lépnek át a gyerekek egy küszöböt, és a konfirmálás egy mérföldkő, mert a nagybetűs keresztyén élet ekkor kezdődik meg számukra. Ekkor hitben lesznek nagykorú tagjai a mi anyaszentegyházunknak, teljes jogú egyháztagokká pedig akkor válnak, amikor elérik a polgári értelmében vett 18 éves korhatárt – fogalmazott a lelkipásztor, majd elmondta, hogy a bácsfeketehegyi református közösség folyamatosan fogyatkozik, de ennek ellenére elfogadható számú konfirmáló volt az idei évben.

– Öregszik a közösségünk, mint általában a közösségek, de itteni viszonylatok között még hálát adunk Istennek, hogy ennyi konfirmálónk van. A legtöbbjük helybeli, ketten jöttek Kishegyesről. Nekik bácsfeketehegyi gyökereik vannak, de Kishegyesen készítettem fel őket, és az utolsó héten ők is csatlakoztak a többiekhez az intenzív gyakorlásban – számolt be Orosz.