2024. április 26., péntek

Közös szerb–albán idegenforgalmi kínálat

Szerbia és Albánia turisztikai együttműködéséről írt alá kedden Belgrádban megállapodást a két szakminiszter, Rasim Ljajić és Blendi Klosi.

– A turizmus egyre inkább gazdaságaink részévé válik, hiszen pénzt hoz, a pénz pedig erőt ad a gazdaságnak, és jobb életet biztosít mindannyiunknak a régióban. Albániának és Szerbiának nagy esélyei vannak, közösen sok mindent felkínálhatnak, s ki kell használniuk lehetőségeiket, népszerűsíteniük életstílusukat – mondta egyebek között Blendi Klosi, Albánia idegenforgalmi és környezetvédelmi minisztere. Közölte: abban állapodtak meg Ljajićtyal, hogy megszervezik a régió idegenforgalmi minisztereinek találkozóját, amelyen közös stratégiát, azaz ún. turisztikai terméket dolgoznának ki. Ebben egyesítenék a balkáni országok kínálatát, hogy mindannyian sikeresebbek legyenek a világpiacon.

Rasim Ljajić, a szerbiai turisztikai tárca vezetője újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a közös idegenforgalmi termékkel, vagyis kínálattal nagyobb lehetőség nyílik a turisták idevonzására, főleg az óceánon túli piacokról. Ha külön-külön lépnek fel az országok, csekélyebbek az esélyeik, a turisták ugyanis egy-egy utazás alkalmával két, három vagy több országba is el szeretnek látogatni. Mint fogalmazott, „semmi nem tudja hatékonyabban lerombolni a sztereotípiákat és az emberek közötti válaszfalakat, mint az utazások”. A Szerbia és Albánia részéről most aláírt turisztikai egyezmény várhatóan a két ország közötti idegenforgalmat is fellendíti.

Szerbia egyébként korábban ilyen megállapodást kötött Crna Gorával és Macedóniával is, és arra készül, hogy Horvátországgal és Bulgáriával is idegenforgalmi egyezményt ír alá.