2024. április 26., péntek
BÉREG-HERCEGSZÁNTÓ

Közelebb a teherforgalmi határátkelő megnyitása

Hamarosan kiszélesítik a zombor–bezdáni közutat

Huzamosabb ideje várat magára a Béreg–Hercegszántó határátkelőhely megnyitása a teherforgalom előtt, ami jelentősen megkönnyítené a Nyugat-Bácskában működő cégek Magyarország felé irányuló kiviteli és behozatali tevékenységét, olcsóbbá tenné a szállítást.

Ennek érdekében tett is a két ország, ennek köszönhetően a tervezett forgalomhoz alkalmassá tették a Baja–Béreg szakaszt, most a SO-BAJA2 projekt keretében, nyertes EU-s pályázatnak köszönhetően elkezdődhet a határra vezető útszakasz szerbiai részének alkalmassá tétele is.
Az országhatáron áthaladó útszakasz fölújítását célzó projekt második üteme nyitó konferenciáját Zomborban rendezték meg. A projektet az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program finanszírozza, 2014–2020 időtartalommal, amelynek a megvalósítása 2017. 09. 15-én kezdődött és 24 hónapig tart. A projekt partnerei Szerbiában a Putevi Srbije közvállalat mint vezető partner, Zombor város mint projektpartner, magyarországi partner pedig a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt., valamint természetesen Baja város.
A projektbemutatón szólt valamennyi érintett fél, köztük Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, aki sokat tett a két ország közötti együttműködés és a projektum létrejöttéért.
– Jelenleg két stratégiai fontosságú IPA-projekt megvalósítása folyik, első a Szabadka–Baja-vasútvonal tervezése, a második a Kübekháza–Rábé határátkelőhöz vezető útügyi infrastruktúra kiépítése, a harmadik pedig a Baja és Zombor közti közút fölújítása. A mostani szakaszban a Zombor és Bezdán közti közút szélesítése és teherbírásának növelése várható, ami nélkül nem lehet a teherforgalom előtt megnyitni a határátkelőt. Ez pedig eleve fontos a régió gazdálkodói számára, hogy ne Tompán és Röszkén át folyjék az áruszállítás, hanem itt, a közvetlen közelben. Ráadásul a bajai kikötő is haszonélvezője lesz ennek az infrastrukturális beruházásnak, hiszen várhatóan jelentősen megnövekszik az áru- és teherforgalma. A közelmúltban nyílott meg a határátkelő Haraszti és Bácsszentgyörgy közt, ami jelentősen lerövidíti az utat Zombor és Baja közt. Itt is még útügyi infrastrukturális beruházásra van szükség, amit a szerbiai minisztérium igencsak szorgalmaz. Arról pedig, hogy Béregnél mikor indulhat meg a teherforgalom, Magyarország kormányának megalakulását követően nyomban megkezdődnek az államközi tárgyalások – nyilatkozta lapunknak Kern Imre államtitkár.
Dušanka Golubović, Zombor város polgármestere méltatta a mindkét ország számára gazdaságilag és nemzetközileg is nagyon fontos fejlesztést, amelynek első fázisa már megvalósult, a magyar fél építette ki az utat Bajától a szerb határ irányába.
A jelenlegi projekt keretében több mint kétmillió euró körüli összegből 12 kilométer hosszúságban teszik alkalmassá a közúti infrastruktúrát a nehéz teherjárművek számára, ebből 2 kilométernyi a városban húzódik, amit Zombor önkormányzata szélesít ki és újít föl.
A projekt összértéke 3,12 millió, amiből 2,65 millió eurót az EU, a maradékot a partnerek állják.
Ez a fölújítási szakasz azonban mindössze előkészülés a Béreg–Hercegszántó határátkelő alkalmassá tételére a nehéz teherforgalom átengedésére, hiszen – miként Kern Imrétől hallottuk – ahhoz a magyarországi oldalon ki kell építeni a kamion-ellenőrzési terminált, a szerbiai oldalon pedig a Bezdán–Béreg útszakaszt kell alkalmassá tenni a kamionforgalom számára, ami elvileg a következő EU-s pályázati kiírás során valósulhat meg.
A SO_BAJA2 projekt keretében a földmunkák őszre kezdődnek.