2024. április 26., péntek

Megvédeni az időseket az internet veszélyeitől

A Szabadkai Gerontológiai Központ kertvárosi nyugdíjasklubjában hétfőn a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium, valamint a Tijana Jurić Alapítvány szervezésében Biztonságos internethasználat címmel tartottak képzést időseknek. A program lebonyolításában a szabadkai Politechnikai iskola diákjai is segítettek. A képzés céljáról és jelentőségéről lapunknak dr. Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója és Bojana Latinović, a Tijana Jurić Alapítvány képviselője nyilatkozott.

Nagy az érdeklődés a képzésre (Fotó: Paszterkó Erika)

Nagy az érdeklődés a képzésre (Fotó: Paszterkó Erika)

– Felhasználóink többsége használja az internetet és a közösségi médiát, nagyon fontos tájékoztatni az időseket az internet használatának lehetséges veszélyeiről, ugyanis vannak, akik kihasználják az emberek hiszékenységét és nem megfelelő tájékozottságát. A program célja tájékoztatás által megvédeni az idős embereket az internet és a közösségi média lehetséges veszélyeitől, maximális biztonságot szavatolva számukra – mondta dr. Nenad Ivanišević.

A Tijana Jurić Alapítvány képviselője elmondta, hogy Belgrádban a szóban forgó minisztériummal közösen Biztonságos időskor elnevezéssel indították el a projektet.

– A szabadkai Gerontológiai Központtól felkérést kaptunk a képzés megtartására. Lakóik érdekeltek a modern kommunikációs csatornák megismerésére, hiszen felhasználóik többségének családtagjai külföldön élnek és velük szeretnének kapcsolatba lépni a világhálón keresztül, ugyanakkor más emberekkel is szeretnének megismerkedni, emiatt fontos a biztonságos internethasználat elsajátítása. Szabadkán öt műhelyfoglalkozást irányoztunk elő, bízom benne, hogy őszre még több képzést tudunk majd szervezni. Nagyon fontos, hogy az időseknek felhívjuk a figyelmét az internethasználat veszélyeire, hogy elkerülhessék az internetes vásárlások esetleges csapdáit és más veszélyeket – hangsúlyozta Bojana Latinović.