2024. április 26., péntek

Múlt és jelen találkozása

Kézimunka-kiállítás anyák napjára Maradékon

A katolikusok az elmúlt vasárnap ünnepelték, a reformátusok most vasárnap ünnepi istentisztelettel, a gyerekek, a fiatalok alkalmi műsorával köszöntik az édesanyákat Maradékon is, és minden református egyházközségünkben, Vajdaságban. Ebből az alkalomból vendégül látják az újvidéki gyülekezetünk tagjait. Még egy fontos esemény gazdagítja az anyák napi programot a szerémségi magyarok központjának számító kis faluban. Hosszú évek után ismét kiállították az ügyes kezű asszonyok kézimunkáit a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben, amelyet a nyár folyamán megtekinthetnek az idelátogatók.

A kézimunkakör tagjai a Petőfi vezetőségével (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

A kézimunkakör tagjai a Petőfi vezetőségével (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

Múlt és jelen találkozása – átmentése a jövőnek! Röviden így lehetne összefoglalni a köszöntők üzenetét. Berta Géza, a Petőfi Sándor ME elnöke személyes élményeit elevenítette fel, egyben arra kérte a lelkes, kis csapat tagjait, hogy tanítsák meg lányaiknak, unokáiknak is ezt a szép népi hagyományt. A jókívánságokhoz csatlakozott Snejder Sándor, a délvidéki szerémségi szórványközpont koordinátora. Az előzményekről szólva, Szabó Nóra Petőfi ösztöndíjas, a kézimunkakör létrejöttének ötletgazdája elmondta, hogy a múlt év szeptemberétől minden szerdán megtartják a Petőfiben a kézimunkaórákat.

– A falut járva láttam, hogy milyen sok kézimunkát megőriztek a családok. A maradéki asszonyokkal együtt azt szeretnénk elérni, hogy legyen folytatása a kézimunkázás hagyományának. Fontos a közösségformáló, az összetartozást serkentő ereje is. A beszélgetések: az örömben, a bánatban való együttérzések átsegítenek bennünket a nehézségeken. A rendszeres foglalkozásokon ezt újra és újra megtapasztalom. A gyerekekkel is többet szeretnénk majd foglalkozni. Eddig ők a különböző, alkalmi, kézműves foglalkozásokban vettek részt a református parókián működő napköziben. Tanítónőik Bárdos Lívia és Halász Hargita is részt vettek a kiállítás megnyitóján. A maradékiak számára különösen fontos eseményt Nagy Bence hegedűjátéka tette színesebbé.

A Petőfi Sándor ME kézimunkakörének alapító tagjai: Majstorović Szkitsák Ágnes, Rat Erzsébet, Balog Irén, Szabó Ilona, Nagybábi Katalin, Mikulinac Rózsa, Hajnal Rózsa és Szabó Nóra. Az ő munkáikat, valamint a maradéki családokban őrzött több mint 100 éves hímzéseket láthatunk a kiállításon.