2024. április 26., péntek

Kevés a szervdonor Szabadkán

Egészségügyi akció az ápolónők nemzetközi napján

Ma, szombaton van az ápolónők nemzetközi napja. Ebből az alkalomból az Egészségház pénteken egészségügyi akciót tartott a város főterén, ahol az egészségház minden osztálya képviseltette magát. A rendezvényre kilátogató polgárok ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérésben, egészségügyi szaktanácsadásban részesülhettek, a fogorvosi szolgálat a helyes fogmosásra hívta fel a figyelmet, valamint megtanulhatták az asztmapumpa helyes használatát is. A sürgősségi szolgálat munkatársai, akik egy mentőautóval voltak jelen a főtéren, bábukon mutatták be, hogyan kell egy embert újjáéleszteni.

Sokan kilátogattak a pénteki rendezvényre (Fotó: Patyi Szilárd)

Sokan kilátogattak a pénteki rendezvényre (Fotó: Patyi Szilárd)

– Azt szeretnénk elérni az akciónkkal, hogy a betegek nagyobb empátiával forduljanak az ápolónők felé. Sokszor olyan ügyben támadnak minket, amelyek nem tőlünk függnek, mint például, amikor nincs szabad időpont az orvosoknál. Gyakran kapjuk azt a kritikát, hogy az ápolónők nem veszik fel a telefont. Vannak olyan osztályok, ahol egy ápolónő dolgozik, és ha éppen injekciót ad be egy betegnek, nem tud a telefonon jelentkezni. Ezért a betegek megértését kérjük – nyilatkozta lapunknak Tóth Demek Melinda, az Egészségház főnővére.

Tóth Demek Melinda azt is elmondta, hogy az akcióban nagy hangsúlyt fektettek a szervadományozás népszerűsítésére. A rendezvényen egy pultot is biztosítottak, ahol a szerv- és csontvelődonorok jelentkezését várták.

A sürgősségi szolgálat munkatársai az újjáélesztést mutatták be (Fotó: Patyi Szilárd)

A sürgősségi szolgálat munkatársai az újjáélesztést mutatták be (Fotó: Patyi Szilárd)

– 2017-ben összesen tíz új szervadományozó jelentkezett, ami nagyon kis szám egy ekkora városhoz képest. Amióta elindítottuk akciónkat, amelynek keretében szerte a város rendelőiben plakátokat helyeztünk el, amelyek a szervadományozás fontosságára hívja fel a figyelmet, azóta megnövekedett a szervadományozók száma. Május 11-éig tizenöten regisztráltak, ami nagy előrelépés az előző évhez képest, de száz regisztrálttal lehetnénk csak elégedettek – mondta Tóth Demek Melinda, és hozzátette, hogy csontvelődonorokból még nagyobb a hiány, mint a szervdonorokból.