2024. április 26., péntek

A restaurálás művészete

Restaurátorszeminárium a Szabadkai Városi Múzeumban

Az IPA Magyarország–Szerbia határon átnyúló együttműködési program keretében csütörtökön a Szabadkai Városi Múzeumban Falkoner Ferenc budai festő kiállítása mellett restaurátorszemináriumot szerveztek. A szeminárium fő témája a Falkoner-képek, valamint restaurálásuk volt.
– Az Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért projektben partnerünk a bajai Türr István Múzeum és a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet is. A projektnek a része többek között maga a Falkoner-kiállítás és -monográfia. Az alkotásokat, a múzeumban folyó kutatásokat, valamint a más intézményekkel való együttműködést szeretnénk közelebb hozni a közönséghez, ennek érdekében szervezünk szemináriumokat, nyári iskolákat. Ősszel Baján sor fog kerülni egy hasonló szemináriumra, ahol nagy tekintélyű szakemberek fognak előadni – nyilatkozta lapunknak Korhecz Papp Zsuzsanna, aki a barokk oltárképek restaurálásáról tartott előadást, és beszélt a Városi Múzeumban látható kiállításról is.
– A kiállításról annyit kell tudnunk, hogy ez egy vándorkiállítás, a műtárgyak Magyarországról érkeztek, valamint van horvátországi és futaki képünk is. A jelzett Falkoner-művekről, valamint a restaurálási munkálatokról és kutatásokról beszéltünk a szemináriumon, hiszen én magam is restauráltam őket.
A szemináriumon előadott még Olivera Brdarić, aki Hadik András portréjának restaurálási munkálatairól tartotta előadását.
A Falkoner Ferenc budai festő című kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban május 25-éig látogatható.