2024. április 26., péntek

Csökkenést hozna a csökkentés eltörlése?

Az IMF zöld jelzést adott a nyugdíjak lefaragását előíró törvény megszüntetéséhez – Az államvezetőség szerint nem ez a megoldás

Miután kiderült, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem ragaszkodik a továbbiakban a nyugdíjak csökkentéséről szóló jogszabály érvényben tartásához, s közölte a szerb kormány képviselőivel, hogy lehetőség lenne annak megszüntetésére, Ana Brnabić szerb kormányfő reagált az ügyben, s azt mondta, a törvény megszüntetése nem vezetne olyan eredményre, mint ez esetleg első ránézésre sokaknak tűnik. Aleksandar Vučić államfőnek az a véleménye, hogy az IMF nem szereti jobban a nyugdíjasokat, mint a szerb állam.

Ana Brnabić miniszterelnök kijelentette, hogy a jogszabály eltörlése esetén a nyugdíjasok mintegy nyolcvan százalékának valójában alacsonyabb lenne a juttatása, a szerb kormány pedig nem ezt akarja, inkább azon töprengenek, hogyan lehetne fokozatosan átállni a korábbi rendszerre, vagyis a nyugdíjak kétévente történő összehangolására. Már négy éve érvényben van a nyugdíjak ideiglenes csökkentésére vonatkozó jogszabály – emlékeztette a miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva a nyilvánosságot Szabadkán. Kifejtette, már hosszabb ideje tárgyalások folynak a valutaalap képviselőivel ebben a témakörben, s néhány nap múlva ismét találkozni fognak a pénzintézet küldöttségével, hogy számba vegyék a lehetséges megoldásokat. Kizárta annak lehetőségét, hogy a nyugdíjakat egyszerűen visszaállítsák a korábbi, négy évvel ezelőtti szintre, mert azáltal a nyugdíjasok nyolcvan százaléka rosszul járna.

– Létezik a nyugdíjasoknak egy olyan széles rétege, amelyhez azok tartoznak, akik a juttatásokat kapják, s akiknek soha nem csökkentettük a nyugdíját. Vannak, akiknek négy évvel ezelőtt csökkentettük, ám később növeltük, s ez a növelés jelentősebb volt, mint a korábbi csökkentés, ma tehát magasabb a juttatásuk. Vannak olyanok is, akiknek a nyugdíja ma is alacsonyabb, mint négy évvel korábban – magyarázta az eltéréseket Ana Brnabić.

Véleményének adott hangot, hogy a törvény egyszerű felfüggesztése a legtöbb nyugdíjas esetében csökkenést eredményezne, ezért szerinte inkább egy „normális” rendszer visszaállítására kell törekedni, melynek értelmében ismét a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez igazítanák a nyugdíjakat. Erről kell tárgyalni az IMF küldöttségével – értékelte.

Brnabić kjelentette, az IMF elismerte, hogy Szerbia a felelősségteljes fiskális politika bajnokának számít, s mindvégig a valutaalap meghagyásai alapján járt el. Éppen ennek köszönhetően mondhatjuk ma el, hogy az államkassza stabil, s hogy az állam újabb nyugdíj- és béremelést fontolgat.

– Mivel újabb nyugdíjemelésen gondolkodunk, nem mondhatjuk azt, hogy egyszerűen visszaállítjuk a nyugdíjakat a törvény előtti szintre – fogalmazott kategorikusan Brnabić.

Aleksandar Vučić államfő is nyilatkozott a témában, s véleménye szerint az IMF voltaképpen azt javasolja, hogy az 50 ezer dinár feletti nyugdíjakat növelje drasztikus mértékben az állam. A szerb pénzügyi politika másmilyen – állapította meg –, nem szeretné az állam, ha a nyugdíjasok legnagyobb része megsínylené a nyugdíjak csökkentéséről szóló törvény megszüntetését. Az IMF nem szereti jobban a nyugdíjasokat, mint mi – fogalmazott.

James Roaf küldöttségvezetővel az élen hétfőtől ismét Belgrádban tárgyal a nemzetközi pénzintézet delegációja, hogy újabb készenléti elővigyázatossági megállapodást írjon alá az államvezetőséggel.