2024. április 19., péntek
Szerb Nemzeti Színház

Anika misztériuma

A tavaly október 20-án bemutatott Anika és kora (Anika i njena vremena) című előadást ma 19.30-kor 21. alkalommal láthatja a közönség a Szerb Nemzeti Színházban. A nézők és a kritikusok is jól fogadták Ana Đorđević szerzői projektumát, a Szerb Nemzeti Színház és a BeoArt sikeres koprodukcióját. A zenét Dragan Maksimović írta, a díszletet Boris Maksimović, a jelmezeket pedig Marina Sremac és Senka Ranosavljević tervezte.

A rendezőnő Ivo Andrić novellái nyomán állította össze a szöveget. Ana Đorđević Anikája egyéniség, provokáció, misztérium. Őt az a közösség teremtette meg, aki fél is tőle meg irigykedik is rá, mert „birodalmának királynőjeként” mindig nemet is mondhat, amiről mások, férfiak és nők csak titokban álmodoznak. Ezért rajongnak is érte és gyűlölik is.

Anika, a különösen szép nő mellett, aki elhatározta, hogy „megnyitja a férfiak számára a házat”, a rendező a helybeli pravoszláv plébánosra összpontosít és annak fiára, Jakšára, aki a szerelmi kapcsolatban a „megvetett nővel” maga is keresi a kiutat abból az életformából, amelybe az apja és a környezete taszítja.

A fiatal Milica Trifunović ragyogón megformálta a főszerepet, Nenad Pećinar (Melentije), Biljana Keskenović, a zombori Népszínház színésze (Anđa), Dušan Matejić, a niši Népszínház színésze (Jakša), továbbá Milovan Filipović (Lale), Jovana Mišković (Saveta) és Milica Grujičić (Jelica) is kiváló alakítást nyújtottak.