2024. április 26., péntek

Múzeumok éjszakája Topolyán

Munk Artúr, Johannes Weidenheim, Dudás-Szemesi Antal – Izgalmas programokkal és ajándékokkal várják a látogatókat

A május 18-án jegyzett múzeumok nemzetközi világnapjához legközelebb eső szombati napra időzítik Szerbiában a Múzeumok Éjszakája elnevezésű népszerű programsorozatot. Önálló rendezvényeivel a Topolyai Múzeum hivatalosan 10 éve részese ennek a kulturális körforgásnak.

Az idén május19-én, szombaton zajló művelődési eseményekről Gazsó Hargita, az intézmény igazgatója számolt be.

Gazsó Hargita, és a pacséri Dudás-Szemesi Antal naiv festő egyik fennmaradt festménye (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Gazsó Hargita, és a pacséri Dudás-Szemesi Antal naiv festő egyik fennmaradt festménye (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

-          Az idén az egykori topolyai Kray-kastélyban az irodalom és a képzőművészet lesz a fókuszban. A földszinten egy korábban Szabadkán, a Városi Múzeumban 2016-ban bemutatott kiállítás előkészülete lesz látható. A június 2-án nyíló tárlat címe: A nevem Munk, Munk Artúr. Ennek az anyagnak én vagyok a szerzője, és ez az új, a kastély adta zegzugos tér egy kis misztikumot visz majd az újra gondolt tárlatba. Mivel a szabadkai helyszínhez képest jóval nagyobbak a térbeli lehetőségeink, a bemutatásra szánt anyagunk is tágul. Köztudott, hogy az idén jegyezzük az I. világháború befejezését, és Munk katonaorvos is és hadifogoly is volt, ezt is egy kicsit kidomborítjuk a tárlat alkalmával – hallhattuk Gazsó Hargitától, aki elmondta azt is, hogy ezúttal is gondolnak a gyerekekre, hiszen 17 órától a 9-től 14 éves korosztályt könyvről szóló kreatív foglalkozások és műhelymunkák várják Rechnitzer Dóra és Pörczi Zsuzsanna közreműködésével, Filozófia gyermekek részére címmel. A rendezvény társszervezője a Forum Könyvkiadó.

-          Megemlékezünk egy 19 órakor kezdődő szerb nyelvű könyvbemutató alkalmával a 100 évvel ezelőtt Topolyán született, Verbászon élt, német származású íróról, Johannes Weidenheimról. Topolyán sajnos nagyon keveset tudunk róla, mivel a család Verbászra került, és a Verbászi Városi Múzeum munkatársai hívták fel a figyelmünket rá. Írásaiban Verbászt jeleníti meg. Johannes Weidenheimról egy szerb nyelvű kötet jelent meg a Verbászi Kulturális Központ gondozásában. Az író munkásságával egy Horvátországban élő úriember, Ivica Leovac foglalkozik, aki vezeti majd ezt a könyvbemutatót, illetve Jelena Zagorac, Dunja Pešut és Rihard Hengl is közreműködik majd – hallhattuk az igazgatónőtől, aki elmondta azt is, hogy a Topolyai Múzeum első emeletén is programok várják az éjszakai látogatókat.

-          Csernik Attila topolyai grafikusművész sugallatára korábban megismerkedtünk Dudás-Szemesi Antal mára szinte feledésbe merült pacséri naiv festő hagyatékával. Egy icipici tárlatról van szó, mert sajnos amikor a festő elhunyt, a családja megsemmisítette a hátramaradt munkáit. Csak az az 5-6 festménye maradt fenn, amit Csernik Attila valamikor a 60-as évek derekán megvásárolt tőle, illetve egy szabadkai orvos tulajdonából kapunk kölcsön a tárlatra alkotást. A festő életét próbálta már rekonstruálni a bácskossuthfalvi születésű művészettörténész-hallgató, Kucor Tamara, akinek a közreműködésével nyílik meg a kiállítás. Továbbá Juhász Erzsébet író, Csernik Attila felesége egyik a festőről íródott szövegéből indul ki a tárlat kapcsán készült katalógusunk. És ha már pacséri festő, akkor ugyanebben a térben a kiállításmegnyitó után bemutatjuk dr. Pénovátz Antal a közelmúltban bemutatott Pacsér címet viselő monográfiáját. A beszélgetést Herceg Elizabetta vezeti, és közreműködik a Juhász-zenekar – hallottuk Gazsó Hargitától, aki elmondta azt is, hogy ha az időjárás éppen kedvez az éjszakai sétának, akkor 800–1000 látogatót is becsalogat a Topolyai Múzeumba a májusi mediterrán hangulat. Továbbá ekkor meg lehet majd látogatni a topolyai intézmény állandó tárlatait is, a topolyai községben fellelt archeológiai leletegyüttest, illetve az Ács József hagyatékból származó diplomák, érmek és gazdag festménygyűjteményből álló tárlat egy részét. A tervezett programok zenei alaphangulatát egy DJ szolgáltatja majd Topolyán, a múzeumi éjszaka látogatói számára, akik ezúttal is ingyenesen vehetnek részt valamennyi eseményen.