2024. április 26., péntek

Eltűnnek a repedések a Szent Teréz-székesegyházról

Június 26-ig befejezik a székesegyház alapjainak megerősítését

A Szent Teréz-székesegyházon folyamatban vannak azok a munkálatok, amelyek során a szakemberek poliuretán alapú műgyantával erősítik meg az épületalapokat. Reményeik szerint ezzel a módszerrel megfelelő alapot biztosítanak ahhoz, hogy eltüntessék a repedéseket a templomról.

A székesegyházon egyelőre még látszanak a repedések (Fotó: Patyi Szilárd)

A székesegyházon egyelőre még látszanak a repedések (Fotó: Patyi Szilárd)

A Szent Teréz-székesegyház 1773 és 1779 között épült barokk stílusban. Mivel a templomot mocsaras területre építették, az egyik tornya süllyedni kezdett és a két torony között repedések jelentek meg. Már a XVIII. században Budapestről és Bécsből jöttek mesterek Szabadkára, hogy megoldást találjanak a problémára, de nem jártak sikerrel. A repedések az elmúlt több, mint kétszáz év alatt egyre csak szélesedtek. Jelenleg a templom körül munkálatok folynak, amelyek végeztével a repedések végre eltűnnek erről az impozáns épületről, tudtuk meg a Szabadkai Egyházmegye Püspöki Hatóságának épületében csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón.

Dolgoznak a templom alapjának megerősítésén (Fotó: Patyi Szilárd)

Dolgoznak a templom alapjának megerősítésén (Fotó: Patyi Szilárd)

– Az elmúlt évben kezdődött el a templom alapjának vasrudakkal való megerősítése. A munkálatokat azonban meg kellett szakítanunk, mert észrevettük, hogy ez a technológia nem lesz elegendő az alapok megerősítéséhez és a repedés eltüntetéséhez. Ez év februárjáig kerestük a megoldást a problémára. A Magyar Nemzeti Tanáccsal együtt úgy döntöttük, hogy poliuretán alapú műgyantával erősítjük meg az alapokat. Ezek a munkálatok március 26-án kezdődtek el, és reményeink szerint június 26-ig befejeződnek – mondta el a sajtótájékoztatón Mirko Štefković püspökségi titkár.

Petar Santrač és Mirko Štefković a sajtótájékoztatón (Fotó: Patyi Szilárd)

Petar Santrač és Mirko Štefković a sajtótájékoztatón (Fotó: Patyi Szilárd)

Petar Santrač, a székesegyház felújításáért felelős munkacsoport tagja az alapok technikai nehézségeit ecsetelte. Elmondta, hogy nem csak a két torony között vannak repedések, hanem a tornyok és a hajó között is. A legnagyobb gondot a talaj minősége okozza.

– Csöveket helyezünk el az alapoknál. Ezeken a csöveken keresztül juttatjuk a talajba a poliuretán alapú műgyantát. Ez a gyanta olyan, mint a hab, de miután megszilárdul, olyan erős lesz, mint a beton, és olyan alakot vesz fel, mint a fa gyökérzete. Ez reményeink szerint sokszorosan megerősíti a talajt és megszűnik az épület további deformációja – vázolta a munkafolyamatot Petar Santrač. Hozzátette, miután befejeződik az alap megerősítése, a tornyokat betongyűrűvel erősítik meg, ezzel megszűnnek a további repedések, a meglévőket pedig eltüntetik.

A főbejárat jelenleg zárva van a hívők előtt (Fotó: Patyi Szilárd)

A főbejárat jelenleg zárva van a hívők előtt (Fotó: Patyi Szilárd)

– Bízunk a sikerben. Ez egy harmincéves technológia, és nagyon hatékonynak bizonyult, éppen olyan épületeknél, amelyeknél a talaj minősége jelentette a legnagyobb problémát – mondta Petar Santrač.

Mirko Štefković arról is tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a jelenlegi munkálatok négyszázezer euróba kerültek, és a munkálatok ezen szakaszát kizárólag a Magyar Nemzeti Tanács támogatja. A székesegyházban a munkálatok alatt is tartanak istentiszteleteket, de a hívők a munkálatok miatt csak az oldalsó bejáratokat használhatják.